Ucraina în NATO, mai repede. Lunga istorie de răzgândiri ale lui Biden

Ucraina în NATO, mai repede. Lunga istorie de răzgândiri ale lui BidenJoe Biden, nou ajutor pentru Ucraina. Susține aderearea Ucrainei la NATO. Sursa foto: EPA/JIM LO SCALZO

Președintele Joe Biden și-ar fi schimbat părerea și ar putea invita Ucraina să adere la NATO. Inițial, acesta a refuzat să furnizeze tancuri Abrams şi avioane F-16 Ucrainei, dar acum s-a răzgândit.

Republica Federală Germană a putut adera la NATO pe 6 mai 1955, în plin Război Rece dintre SUA şi URSS, fără teritoriul ei estic care era sub controlul Kremlinului. Asta ar putea face și Ucraina, după Summitul NATO de la Vilnius.

Președintele SUA Joe Biden a spus ,,nu” aderării Ucrainei pentru aderarea la NATO, dar acum s-ar fi răzgândit.

În urmă cu puțin timp, Ucraina a cerut de urgenţă tancuri moderne pentru a-şi ajuta forţele să profite de avansurile rapide spre nord-est şi să-şi recupereze teritoriile, dar Biden nu ar fi acceptat,

Un general american de brigadă în retragere a declarat că tancurile M1 Abrams au fost mai degrabă fabricate pentru a duce lupte pe terenurile întinse şi aride din Irak şi Afganistan, nu pentru pădurile, terenurile şi podurile din Ucraina. Cu toate astea, Joe Biden și-ar fi schimbat părerea și ar fi acceptat să ajute Ucraina.

Pe 25 ianuarie 2023, preşedintele Biden a anunţat la un discurs:

"SUA au livrat sute de vehicule blindate şi astăzi anunţ că o să livrăm 31 de tancuri M1 Abrams.Îi pregătim pe ucraineni să-şi pregătească contraofensiva, să-şi elibereze teritoriile. Ei trebuie să-şi demonstreze abilitatea de a de a se apăra împotriva agresiunii ruse".

SUA ar fi dispusă să ofere ajutor Ucrainei

Și Marea Britanie a anunţat că va furniza tancuri Challenger, iar Germania a contribuit cu 200 de tancuri Leopard. Joe Biden a lăudat Germania, Polonia, Franţa, Danemarca şi altele pentru contribuţia lor adusă apărării Ucrainei în faţa agresiunii ruse.

Acum s-ar fi aflat că Statele Unite ale Americii şi aliaţii NATO sunt gata să furnizeze Ucrainei avioane F-16, ajutor despre care nu voiau să vorbească în trecut. Cu toate astea, John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, consideră că asta ar putea duce la un război între NATO și Rusia.

Ucraina este în război în acest moment. Deci, apartenenţa la NATO în viitorul apropiat este puţin probabilă, deoarece ar plasa NATO în război cu Rusia”, a spus John Kirby, potrivit Mediafax.

{ "@context": "http://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": [ { "@type": "Question", "name": " Cand a intrat ucraina in NATO?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": "Pe parcursul anilor 2000, guvernul a demonstrat o înclinație crescândă către NATO, iar colaborarea cu Alianța Nord-Atlantică a fost formalizată prin intermediul Planului de Acțiune NATO-Ucraina, semnat în 2002." } } ] }

Ne puteți urmări și pe Google News