Uber și Bolt, preferatele bucureștenilor. Pe cine vor blama dacă dispar

Uber și Bolt, preferatele bucureștenilor. Pe cine vor blama dacă disparBolt. Sursa foto: Piotr Adamowicz | Dreamstime.com

Transportul alternativ devine tot mai atrăgător pentru locuitorii din București (87%), conform unui sondaj Mercury Research efectuat în perioada 19 - 20 martie. Cifrele evidențiază că o impresionantă majoritate de 87% consideră că acesta reprezintă cea mai bună opțiune pentru călătoriile în oraș.

Însă nu doar atât, ci și faptul că adoptarea acestui tip de transport poate conduce la îmbunătățirea calității serviciilor pentru toți furnizorii de transport de persoane, inclusiv companiile de taximetrie, sunt concluziile raportate de Coaliția pentru Economia Digitală.

Transportul alternativ, o opțiune preferată de bucureșteni

Conform sondajului, rezultă că aproximativ doi din trei locuitori ai Bucureștiului (63%) nu consideră că protestele din industria taxiurilor au o bază solidă și consideră cerințele șoferilor drept „aberante”.

În plus, jumătate din participanți ar fi de părere că Guvernul (45%) și companiile de taxi (48%) împart responsabilitatea pentru posibila dispariție a serviciilor în ceea ce privește transportul alternativ.

Un număr semnificativ de utilizatori ai serviciilor de transport alternativ din București, aproximativ 60%, sunt de părere că o eventuală dispariție a acestui tip de transport ar avea consecințe extrem de negative sau destul de negative pentru ei personal.

Transportul alternativ

Taxi. Sursa foto: EVZ

Bucureștenii își doresc servicii moderne de transport

„Acest sondaj nu face nimic altceva decât să transforme în cifre realitatea de pe străzi, comentariile din mediul online, şi nu numai.

Sunt lucruri pe care le-am comunicat de la începutul acestor proteste care cer eliminarea din piaţă a unor servicii care sunt accesate de peste trei milioane de utilizatori. Industria de taxi forţează schimbări legislative care să aducă transportul de persoane din România înapoi la nivelul anilor 2000.

Cifrele acestui sondaj de opinie demonstrează că utilizatorii îşi doresc servicii moderne, uşor de accesat, transparente şi cu grad ridicat de siguranţă”, a declarat Cătălin Codreanu, preşedintele Coaliţiei pentru Economia Digitală.

Transportul alternativ a devenit o parte esențială a vieții cotidiene pentru mulți locuitori din București, care, într-o zi obișnuită de luni, comandă peste 150.000 de curse.

În ciuda acestei realități, disputa care a izbucnit în sectorul transportului de persoane, marcată de protestele taximetriștilor din mai multe orașe ale țării, a atras atenția a aproape două treimi dintre locuitorii Capitalei.

Conform percepției lor, în proporție de 70%, industria taximetriei exercită presiuni prin protestele de stradă pentru modificări legislative ce ar putea duce la eliminarea opțiunilor de transport alternativ.

Această perspectivă reflectă îngrijorările și convingerile bucureștenilor cu privire la evoluția viitoare a infrastructurii de transport și a diversității serviciilor disponibile în oraș.

Transportul alternativ

Sursa foto: Dreamstime

Serviciile oferite de transportul alternativ, superior celor oferite de taximetrie

Cercetarea a analizat șase caracteristici ale serviciilor de transport de persoane (taxi, transport în comun și transport alternativ). S-a ajuns la o concluzie generală care evidențiază percepția că taxiurile sunt considerate inferioare în comparație cu transportul alternativ pe toate aspectele analizate.

Claritatea traseului, timpul de așteptare și calitatea serviciului sunt toate evaluate la 8,1 din 10 pentru transportul alternativ. În timp ce serviciile de taxi obțin o medie de 5,7 pentru aceleași caracteristici.

De asemenea, raportul calitate-preț este evaluat la 7,6 pentru transportul alternativ, în timp ce taxiurile primesc un scor de 5,1 pe această dimensiune, conform evaluărilor participanților pe o scală de la 1 la 10.

Serviciile de taximetrie au rămas mult în urma vremurilor. Prin proteste şi presiune publică asupra Guvernului, taximetria vrea să impună transportului alternativ principii şi mecanisme legislative învechite care iată, prin cifre îşi demonstrează limitele în faţa tehnologiilor moderne.

 Practic taximetria vrea, cerând aceste lucruri, să aducă în pragul colapsului un serviciu apreciat de utilizatori", a concluzionat Codreanu, potrivit Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News