Se anunță noi proteste în Capitală și în țară. Șoferii de ridesharing și taximetriștii ies și ei în stradă
- Cristian Raducanu
- 15 ianuarie 2024, 14:45
Taximetriștii și șoferii de ride sharing sprijină demersul inițiat de transportatori și de agricultorii fermieri. Asociația Națională a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi a anunțat că va organiza proteste în peste 30 de județe ale țării.
România este lovită de un val uriaș de proteste. Taximetriștii și șoferii de ridesharing se alătură agricultorilor fermieri în cea de-a șasea zi de protest. Utilajele grele blochează în continuare drumurile în aproape 20 de mari orașe.
Proteste au anunțat și taximetriștii
În cea de-a șasea zi de proteste, taximetrișii și șoferii de ride-sharing fac front comun cu transportatorii și fermierii împotriva Guvernului. Taximetriștii din Craiova protestează la rândul lor. Zeci de șoferi au condus în coloană pe străzile municipiului. Nu au blocat drumul, însă au circulat cu viteză redusă.
„Ne alăturăm protestelor începând de astăzi. Se accentuează greutățile pe care le avem. Așa nu se mai poate”, a spus un taximetrist. La fel ca agricultorii fermieri, șoferii de ride sharing susțin că le este din ce în ce mai greu să-și asigure traiul, în condițiile în care taxele și prețurile cresc. În cursul acestei zile autoritățile estimează că protestul fermierilor va lua amploare.
Revendicările ANPOTRT
ANPOTRT (Asociația Națională a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi), cu reprezentanți în peste 30 de județe din țară a transmis că „taximetriștii se solidarizează cu transportatorii de marfă și susțin demersul acestora de a contesta tarifele exorbitante atât ale asigurărilor auto obligatorii (RCA), cât și ale combustibililor”.
ANPORT atrage atenția asupra faptului că serviciile de taximetrie se confruntă cu o amenințare inimentă de colaps. Taximetriștii invocă neconstituționalitatea Legii 204/2019 privind transportul alternativ. Lege care ar favoriza companiile de ride-sharing în detrimentul activității de taximetrei. Într-un final, adaugă reprezentanții ANPOTRT, legea va duce la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.
„Considerăm că Legea 204/2019, privind transportul alternativ, este nu doar neconstituțională, dar și anti-concurențială, favorizând în mod preferențial «transportul alternativ» în detrimentul activității de taximetrie la nivel național. Această lege, în final, va duce la prăbușirea industriei de taximetrie și la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă în întreaga țară.
În fața acestei situații critice, cu dezvoltarea în spirală a transportului alternativ care funcționează pe platforme ilegale și nu plătește taxe în România, noi, taximetriștii, contribuitori la bugetul statului, transmitem guvernanților că, în pragul colapsului, ne alăturăm colegilor din transportul de marfă și anunțăm organizarea unor proteste în stradă, desfășurate în toate orașele țării, cu accent deosebit pe București”, transmit cei de la ANTPOTRT.
Proteste în peste 30 de județe din țară
Proteste ar urma să aibă loc în peste 30 de județe. În Timiș taximetriștii au anunțat că vor ieși în stradă în luna februarie. Data exactă va fi comunicată ulterior de organizatori. La nivel național autoritățile au deschis 24 de dosare penale pentru incitare la violență.
Între timp fermierii au blocat circulația în Alexandria, Brăila și Baia Mare. De asemenea, și la Vama Nădlac au fost raportate incidente unde protestatarii cu blocat circulația cu zeci de utilaje grele și TIR-uri.
În Craiova șoferii au fost îndrumați pe rute ocolitoarea din cauza faptului că intrarea în oraș a fost blocată de protestatari. Șoferii de Uber, Bolt și taximetriști și-au anunțat solidaritatea cu protestul camionagiilor, scrie Digi24.