Zeci de securiști și turnători erau pe urmele unui om bătrân și îmbolnăvit de bătăile crunte primite în pușcărie, puternic prin nimic altceva decât ideile sale.
Vecinele raportau tot ce vedeau - cine intră, cine iese din garsoniera sărăcăcioasă a filozofului; anturajul era infliltrat de Securitate cu informatori, filajele erau la vedere, iar cine avea proasta inspirație să se întâlnească pentru a se bucura de verva și știința lui Petre Țuțea devenea imediat „legătură” sau chiar „obiectiv”, adică ajungea să fie urmărit de poliția politică a comuniștilor.
Dosarul de la Securitate al celui supranumit „Socrate al Bucureștilor” arată cât de ușor ajungeai în atenția Direcției Securității Statului și ce desfășurare de forțe se producea de fiecare dată când fostul discipol al lui Nae Ionescu ieșea din casă. Securiști zeloși notau cu precizie ora ieșirii din casă, străzile pe care Țuțea mergea sau se plimba, autobuzele sau troleibuzele folosite, ba chiar și amănunte privitoare la comportamentul acestuia în mijloacele de transport în comun.
Iată, însă, câteva fragmente dintr-o notă de filaj:
„NOTA- privind filajul ob. „ȚONE” (Petre Țuțea - n. red.) efectuat în ziua de 23.X.1972 de la ora 7,00 la ora 00,05 din ziua de 24.X. [1972]
ACTIVITATEA OBIECTIVULUI:
La ora 8,45 „ȚONE” a ieșit de acasă și din stația Nuferilor s-a urcat în tramvaiul 26 cu care a călătorit până la stația Galați, apoi a mers pe șos. Ștefan cel Mare unde a intrat la spitalul Colentina – secția boli venerice – ora fiind 9,15.
De aici „ȚONE” a ieșit la ora 10,05 și a călătorit cu tramvaiul 24 până la stația Gara de Nord. A coborât și a mers la oficiul poștal nr. 12, mesagerie – de unde a ieșit după 5’, apoi a mers prin piața Gării și din stația Gara de Nord s-a urcat în troleibuzul 81, cu care a călătorit până la stația Ion Mincu unde a coborât.
La ora 11,20 „ȚONE” a intrat la Uniunea Scriitorilor – Fondul literar – de unde a ieșit la ora 11,55 și cu troleibuzul 83 a călătorit până la stația Universității; a mers apoi pe mai multe străzi și la ora 12,35 a intrat la braseria Union. Aici și-a cerut permisiunea de la doi indivizi și o individă de la o masă unde a luat loc.
La ora 13,20 „ȚONE” a ieșit de la braserie, a mers apoi la braseria Athénée Palace de unde a ieșit imediat și a mers pe diferite străzi, str. Piața Amzei intrând la birtul Amzei unde a servit masa.
După 25’ „ȚONE” a ieșit de la birt, a mers pe diferite străzi iar la ora 14,10 a intrat la braseria hotelului Athénée Palace, unde a mers la W.C., iar după 10’ a ieșit și a mers la cafe bar Union, ora fiind 14,25.
Aici a mers la o masă unde se găseau mai mulți indivizi și a discutat mai retras cu unul din indivizi ce a fost poreclit „ȚUȚU” (leg. nouă), timp de 30’, după care „ȚONE” a ieșit („ȚUȚU” a rămas în continuare, fiind luat în filaj), a călătorit cu autobuzul 37, iar la ora 15,30 a intrat acasă.
La ora 17,45 „ȚONE” a ieșit de acasă, a călătorit cu tramvaiul 2, iar la ora 17,55 a intrat la adresa cunoscută din bd. Schitu Măgureanu, nr. 3.
De la această adresă a ieșit la ora 18,30 împreună cu leg. „ȚIRIAC” (cunoscută) au mers, discutând, pe diferite strâzi până în fața hotelului Athénée Palace unde s-au oprit. Aici au mai discutat 3’, după care s-au despărțit, ora fiind 19,00.
După despărțire, „ȚONE” a intrat în holul braseriei Athénée Palace, iar „ȚIRIAC” a plecat pe str. Episcopiei în direcția cal. Victoriei.
Aici a stat 5’, a mers pe cal. Victoriei și a intrat la Casa Scriitorilor M. Sadoveanu – restaurant, ora fiind 19,20.
La ora 23,50 „ȚONE” a ieșit, a mers pe diferite străzi, a călătorit cu autobuzul 37 iar la ora 0,05 din ziua de 24.X.1972 a intrat în casă.
Filajul s-a terminat.”
Filajul se terminase, într-adevăr, pentru ziua respectivă, dar harnicii securiști nu s-au dus la culcare, pentru că avea de descoperit cine este acest misterios „ȚUȚU”. Așa că au investigat, prin metode specifice, problema și au obținut următoarele rezultate:
„ACTIVITATEA LEGĂTURII „ȚUȚU”
După despărțirea de „ȚONE”, „ȚUȚU” a rămas în continuare în cafe barul Union unde a consumat băutură până la ora 18,10 când a ieșit, a călătorit cu autobuzul 74 și tramvaiul 21, până la stația Nada Florilor unde a coborât.
De aici, „ȚUȚU” a mers pe șos. Colentina și a intrat la adresa din șos. Colentina nr. 47, bl. R 12, Sc. A, etj. I, ap. 6, unde a fost stabilit, ora fiind 19,00.
Semnalmentele legăturii „ȚUȚU”
Etate 32-35 de ani, statură mijlocie, conformația corpului potrivită, față ovală, tenul brunet, părul negru, fruntea dreaptă mijlocie, bărbia ovală.
Ca particularitate poartă ochelari de vedere cu lentile fumurii.
Îmbrăcat cu balonzaid gri deschis, pantaloni gri, cămașă galbenă, pantofi negri, poartă mapă neagră din vinilin.”
Cine să fi fost „legătura ȚUȚU”? Acest mister rămâne încă greu de dezlegat, din moment ce nici atotputernica Securitate nu avea habar. Întreaga poveste a urmăririi lui Petre Țuțea de către poliția politică o puteți citi în numărul 13 al revistei Evenimentul Istoric sau pe websiteul publicației.
De asemenea, tot în cel mai recent număr al revistei puteți citi primele scrisori din închisoare ale generalului Iulian Vlad, ultimul șef al Securității înainte de 1989, precum și despre ultima execuție din Moldova, făcută de ultimul călău din Iași.
Și, pentru că se apropie 4 martie, dată la care, în urmă cu peste 40 de ani, a avut loc ultimul cutremur devastator din România, revista Evenimentul Istoric v-a pregătit un dosar despre propaganda comunistă, „Cel mai iubit Fiu al Poporului” și demontarea acesteia de către CIA.
Și mai puteți afla răspunsul mult-așteptat la întrebarea referitoare la legăturile lui Horea cu Masoneria, dar și o întâmplare pe cât de amuzantă, pe atât de îngrijorătoare - având în vedere că era, totuși, liderul unei super-puteri nucleare - cu Boris Elțin ieși în izmene prin Washington