Turcii s-au îmbulzit să-i pupe mâna lui Hagi!

Turcii s-au îmbulzit să-i pupe mâna lui Hagi!

CORESPONDENŢĂ DIN ISTANBUL. Fanii lui Galatasaray i-au făcut o primire triumfală antrenorului român, arătându-şi ataşamentul prin gesturi surprinzătoare.

Gică Hagi, "regele" fotbalului românesc, s-a întors ieri pe tron, în Turcia, acolo unde este mai iubit decât în oricare parte a lumii, chiar şi decât în ţara sa natală.

Peste 100 de jurnalişti şi mai mult de 200 de fani l-au aplaudat ieri pe Gică Hagi la prezentarea oficială ca antrenor principal al echipei Galatasaray Istanbul. Sosirea lui Hagi pe aeroportul "Ataturk" a paralizat activitatea la Istanbul.

Fanii "Cim Bom" n-au mai dat năvală ca altădată să-l aştepte la aerogară, dar au existat cameramani care s-au luptat serios să prindă cadre cât mai spectaculoase cu fostul star. Hagi a debarcat în Turcia însoţit de impresarul Victor Becali.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numele antrenorului român rămâne un argument pentru reduceri

Istanbul a fremătat de nerăbdare, în aşteptarea reîntâlnirii cu Hagi. Toate jurnalele de ştiri sportive, şi nu numai, s-au deschis ieri cu informaţia că românul a preluat controlul la Galata. Ziarele au avut pe prima pagină pozele lui Hagi şi Tugay (fostul coleg al "Regelui" care va îndeplini acum rolul de "secund").

Agitaţia care caracterizează pestriţul oraş lăţit pe două continente a căpătat proporţii sporite în zona Florya, acolo unde se află baza de pregătire a formaţiei. Aici, criza economică nu părea la fel de gravă ca în restul Europei, iar fotbalul se comenta mai intens decât zilele trecute.

Dragostea oamenilor faţă de Hagi este la fel de mare şi de sinceră. În Turcia încă poţi primi cu uşurinţă un kebab gratis şi un preţ mai bun la cazare, doar pentru singurul "merit" de a fi conaţional cu Gheorghe Hagi.

Sloganul "I love you, Hagi!" s-a făcut auzit şi la conferinţa de presă!

Al doilea "descălecat" al "Regelui" la Galata a început ieri, când cantonamentul echipei, aflat în selectul cartier "Florya", a fost luat cu asalt de insistenţii jurnalişti turci şi o duzină de ziarişti veniţi din România, cu toţii fiind înghesuiţi într-o încăpere de dimensiunile unei garsoniere dintr-un bloc modest.

La ora 15.30, Hagi a apărut la poarta cantonamentului, moment în care a izbucnit un frenetic "I love you, Hagi!", din piepturile suporterilor sosiţi la faţa locului. Antrenorul s-a reobişnuit imediat cu ceea ce înseamnă baie de mulţime printre fanaticii suporteri turci. Toţi voiau să-l atingă, iar norocoşii care au avut acest privilegiu nu s-au abţinut să-i pupe mâinile!

Scandările nu s-au oprit nici după ce antrenorul şi-a început discursul de instalare. Hagi a răspuns în limba română întrebărilor de la conferinţa de presă. "Vreau să fac mai mult decât am făcut în precedentul mandat", a fost chintesenţa discursului "Regelui", care are în palmares o Cupă a Turciei cu Galata.

Vezi AICI toate declaraţiile lui Gică Hagi de la conferinţa de presă

Mâine, de la ora 19.00, Hagi are ocazia să facă primul rezultat mare de la revenirea la Istanbul. Galatasaray înfruntă în deplasare marea rivală Fenerbahce, într-un meci programat să înceapă la ora 19.00.

În România, derby-ul va fi transmis de postul Digi Sport Plus. După opt etape, Galata este pe un jenant loc 8, cu patru victorii şi tot atâtea eşecuri, iar Fener este pe locul patru, cu patru puncte mai mult. Lider este Bursaspor, echipa lui Giani Kiriţă, cu 20 de puncte.

"Este o mare onoare să o antrenez pe Galatasaray. Ştiu că e un moment delicat, dar voi face totul să ridic clubul. La anul sper să am norocul să joc în cupele europene." GICĂ HAGI, antrenor la Galatasaray

PREFERINŢE

Tehnicianul în vârstă de 45 de ani a preluat o echipă aflată în plin campionat, deşi în ţară a refuzat oferte venite în situaţii similare. "Nu-ţi vine oricând o propunere de afară", a motivat acesta

Hagi a dat de înţeles că fotbalul românesc este mai slab decât cel din Turcia. La fiecare ofertă primită de la echipele din Liga I, "Regele" a motivat că e ocupat cu proiectul de la Academia de Fotbal care-i poartă numele. Cu Galata, lucrurile au stat altfel.

"În România n-am vrut să iau o echipă la mijloc de drum. Iar ziariştii români ştiu că am avut oferte (n.r. - Steaua şi CFR Cluj au fost pe urmele lui). Am acceptat să o preiau pe Galatasaray fiindcă nu-ţi vine oricând o propunere de afară. Aici sunt acasă. N-am venit pentru un meci, ci ca să fac rezultate mari", a spus cel mai important produs al fotbalului nostru.

"Galata este într-un moment delicat, iar eu am venit să ajut", a completat Hagi, care a semnat un contract valabil pe un an şi jumătate, acceptând oferta fără prea multe negocieri. De altfel, jurnaliştii turci susţin că primul pe lista turcilor era Fatih Terim. "Împăratul" a declinat oferta din motive familiale.

Singur printre "ieniceri"

Hagi va fi singurul român din stafful tehnic de la Galata. "Regele" i-a propus lui Edi Iordănescu să vină "secund", dar fiul "Generalului" l-a refuzat, preferând să continue la Steaua, unde este asistentul lui Lăcătuş.

Hagi nu-şi poate aduce alături nici cel mai bun prieten din fotbal, antrenorul de portari Zoli Iaşko, pe motiv că în fotbalul turc nu sunt acceptaţi, pentru acest post, decât autohtonii. Hagi a lucrat cu Iaşko la Bursaspor, dar acesta din urmă nu avea drept să stea pe bancă la meciuri şi era încadrat la club cu o altă funcţie.

  • Hagi locuieşte, momentan, la Hotelul Polat, un stabiliment de lux din Istanbul, aflat în proprietatea preşedintelui de la Galata, Adnan Polat. În perioada următoare, fostul star va primi o vilă în cartierul rezidenţial "Florya".
  • Oficialii de la Galatasaray au primit doar 10 invitaţii pentru derby-ul de mâine, deşi au solicitat 15. Una dintre "victimele" zgârceniei celor de la Fener este Victor Becali, impresarul lui Hagi, care urma să plece la Bucureşti deoarece n-a făcut rost de un tichet la meci în zona VIP.
  • La instalarea lui Hagi a venit şi Cristi Niyazi, un prieten de-al său născut în Medgidia.
  • La finalul conferinţei de presă, Hagi a sărutat steagul Galatei în uralele celor prezenţi.
  • Pentru a i se reactiva licenţa de antrenor, Hagi a fost supus ieri unui examen medical. Lui i s-au luat probe de sânge şi i s-au făcut tot felul de alte teste.
  • "Regele" s-a apucat imediat de treabă. La doar trei ore după ce a vorbit în conferinţa de presă, Hagi s-a schimbat în trening şi a condus primul antrenament.

SACRIFICIU

"Vedeţi cât de importantă e Galata? De ziua fiului meu sunt aici!"

Gică Hagi a ţinut să le explice turcilor cât de important rămâne clubul Galatasaray pentru el. "Regele" le-a amintit celor prezenţi că, pentru a veni la Galata, "a sacrificat" ziua de naştere a fiului său, Ianis, care a împlinit ieri 12 ani.

"Prezenţa jurnaliştilor într-un număr atât de mare înseamnă că reprezint şi eu ceva pentru Galatasaray. Vedeţi cât de importantă e Galata pentru mine? De ziua fiului meu sunt aici! Am ales să vin la această echipă acum, într-un moment dificil, pentru că e un club mare, un club european, ceea ce reprezintă o mare provocare pentru mine. Voi face tot posibilul să ridic echipa", a declarat Hagi.

Disciplina, porunca numărul unu pentru noii săi elevi

În cadrul conferinţei de ieri, Gică Hagi a precizat şi care vor fi cerinţele sale pentru jucători. "Vreau disciplină la echipă! Filosofia mea este una simplă: să lucrez şi să creez un colectiv foarte bun, dar un colectiv format din jucători valoroşi. Cred mult în fotbalişti, dar totul trebuie pus în slujba echipei. Echipa câştigă meciurile sau campionatul, iar jucătorul face diferenţa, în bine sau în rău. În acest moment, important este să-i cunosc pe jucătorii din lot, ei să mă cunoască pe mine şi să obţinem performanţe împreună. Presiunea va fi mare, pentru că nu este uşor să fii numărul unu. Sper să fiu inspirat şi să avem rezultate bune. Din iarnă vedem ce mai transferăm. Nu s-a pus deocamdată problema venirii lui Adrian Mutu aici", a spus noul antrenor al Galatei.

Hagi se gândeşte la jucătorii din România, dar n-a pomenit niciunul dintre numele vehiculate deja: Torje şi Stancu. "Dacă voi considera că am nevoie de fotbalişti de la Academie, discutăm", a spus "Regele". Nu se ştie cu cine va "discuta", pentru că Academia este proprietatea sa.

"Îi mulţumesc pentru că a venit"

Principalul colaborator al lui Gică Hagi pe banca tehnică a grupării turce va fi Tugay Kerimoglu (40 de ani), fost coleg de echipă cu "Regele" în perioada în care acesta era jucător la Galatasaray.

"Îi mulţumesc lui Hagi pentru că a venit la Galatasaray. Avem doar un obiectiv de realizat: să ne revenim din starea actuală şi să ne batem pentru titlu. Va fi greu, pentru că vom juca meciul cu Fenerbahce după doar două zile de antrenamente, dar suporterii au încredere în Gică Hagi", a declarat Tugay. 1,4 milioane de euro pe an este salariul pe care-l va încasa Hagi la Istanbul. Orice trofeu cucerit în această perioadă îi va aduceîn conturi alte prime substanţiale

AVERTISMENT

"O respect pe Fener, dar mergem să câştigăm"

Gică Hagi este "rege" şi la Istanbul datorită performanţelor extraordinare realizate în cei cinci ani petrecuţi în tricoul Galatei (între 1996 şi 2001). El a contribuit decisiv la patru titluri de campion al Turciei, două Cupe, două Supercupe, Cupa UEFA şi Supercupa Europei. Singurul trofeu din cariera de antrenor al lui Hagi a fost obţinut tot cu Galata, Cupa Turciei în 2005. Atunci, Hagi şi-a condus echipa spre o victorie de răsunet contra rivalei Fenerbahce, scor 5-1.

Coincidenţa a făcut ca al doilea mandat al "Regelui" la Galata să înceapă tot cu un meci împotriva rivalilor din partea asiatică a metropolei Istanbul. "Un meci cu Fener la ei acasă va fi foarte greu. Îi respect, dar vom merge să câştigăm, Galata merge peste tot să învingă", şi-a ameninţat Hagi rivalii.

Viorel Moldovan, fost jucător la Fenerbahce în perioada 1998-2000, timp în care a marcat 33 de goluri în 53 de apariţii, îi ţine pumnii conaţionalului său. "E un coleg de breaslă şi îi ţin pumnii strânşi. Debutează chiar împotriva echipei la care am jucat şi nu îi va fi uşor. Un derby e derby şi se pot întâmpla multe", a spus "Moldo-gol".