Turcia trebuie să aleagă pe cine susține: Ucraina sau Rusia

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

De când Rusia a invadat Ucraina, peisajul de securitate al Europei s-a schimbat rapid. Cheltuielile pentru apărare au crescut în multe țări din Uniunea Europeană, esența NATO a fost revigorată, iar Rusia este acum nu doar unul dintre cele mai sancționate state din lume, ci este percepută pe scară largă ca un paria.

Legăturile Turciei cu Rusia

Pentru multe țări europene, cu excepția Ungariei și Serbiei, alegerea unei părți a fost destul de ușoară, fără nicio condiție. Cu toate acestea, Turcia se află într-o poziție mult mai precară. Complexitatea agravează locația sa geografică și legăturile sale comerciale, energetice și militare atât cu Rusia, cât și cu Ucraina.

Până acum, Turcia a fost în cea mai mare parte convergentă cu aliații săi NATO în sprijinirea Ucrainei. Pe lângă furnizarea Ucrainei cu arme letale, a închis Bosforul navelor militare rusești și spațiul său aerian pentru avioanele rusești care zboară spre Siria. Cu toate acestea, s-a abținut de la a impune sancțiuni Rusiei, în primul rând pentru că aceste sancțiuni nu au fost aplicate de ONU. Cu toate acestea, este suficient de respectat de ambele părți: Turcia rămâne singura țară care a asigurat o întâlnire față în față între miniștrii de externe ucraineni și ruși de la începutul războiului și a găzduit chiar o rundă de negocieri între delegațiile ucrainene și ruse.

Din neatenție, închiderea Bosforului de către Turcia pune încet proiectele geopolitice mai largi ale Rusiei în Mediterana sub o presiune mai mare, deoarece flota sa de la Marea Neagră din Sevastopol a fost responsabilă pentru întărirea trupelor și aliaților săi din Siria și Libia.

Pentru început, Rusia este un partener comercial esențial, furnizând 45% din gazul său natural, 17% din cererea de petrol și un colosal 70% din grâu, un import prioritar într-o perioadă de creștere a prețurilor pâinii. Rusia este cea mai mare sursă de turiști a Turciei – și, prin urmare, valuta puternică – cu cei 4,7 milioane de vizitatori ai săi reprezentând 19% din toți călătorii în țară în 2021.

Gigantul energetic al Rusiei ROSATOM construiește prima centrală nucleară din Turcia, menită să înceapă să funcționeze în 2023. Turcia nu-și poate permite să piardă un partener atât de vital într-un moment în care lira turcească a pierdut 47% din valoare în mai puțin de un an, iar inflația a crescut la un maxim de 20 de ani.

Importanța Ucrainei

Nu mai puțin importantă este Ucraina pentru Turcia. Erdogan din Turcia a denunțat anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și este un susținător ferm al tătarilor din Crimeea care au suferit enorm sub dominația rusă. Comerțul dintre cele două, precum și investițiile, au fost în creștere. Începând cu 2021, Turcia a fost cel mai mare investitor străin din Ucraina, însumând aproape 4,5 miliarde de dolari, cu peste 700 de companii turcești care operează în Ucraina. Deși oficialii turci au refuzat să dezvăluie detaliile vânzărilor de drone către Ucraina, estimările independente cred că Ucraina a achiziționat între douăzeci și cincizeci de drone înarmate Bayraktar TB2 fabricate în Turcia, precum și corvete MILGEM Ada.

Sprijinul Turciei pentru Ucraina a zdruncinat Moscova. În martie 2021, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus: „Recomandăm cu tărie colegilor noștri turci să analizeze cu atenție situația și să nu mai alimenteze sentimentul militarist al Kievului”.

Războiul din Ucraina

Marea Neagră – numită cândva un Lac Otoman datorită supremației imperiului asupra sa – are un loc important în psihicul țării. Dar geopolitica și echilibrul de putere din Europa de Est și regiunea Mării Negre se schimbă acum fundamental. Aceasta înseamnă că principala provocare la adresa autonomiei strategice a Turciei va fi conceperea unor modalități de a trăi cu o Rusia beligerantă și din ce în ce mai asertivă, care vede Marea Neagră ca punct de acces în regiunea mediteraneeană, unde rolul său a crescut semnificativ în ultimii ani.

Turcia a demonstrat un interes puternic în cooperarea cu Kievul în politica subregională pentru a contrabalansa Rusia în domenii precum descurajarea navală, securitatea alimentară, cooperarea militară și energia. Cu toate acestea, Turcia este prea conștientă de faptul că, pe scena internațională, Rusia are mult mai multă valoare geostrategică pentru Turcia decât o are Ucraina.

După cum am văzut în cazurile din Siria și Irak, Turcia suferă adesea cel mai mult din cauza instabilității emergente din vecinătatea ei. Prin urmare, menținerea unui angajament constructiv cu o mare putere în scădere, într-o perioadă foarte volatilă, va fi o provocare imensă, dar va fi singura cale viabilă. Cel mai probabil, Turcia va continua să urmeze o politică externă pragmatică care nu este nici pro-Ucraina, nici pro-Rusia, ci în întregime pro-Turcia, potrivit The National Interest.