Aderarea la NATO a Finlandei și Suediei stârnește controverse. Erdogan: „Nu vreau să se repete aceeaşi greșeală”

Aderarea la NATO a Finlandei și Suediei stârnește controverse. Erdogan: „Nu vreau să se repete aceeaşi greșeală”

Erdogan, președintele Turciei, a vorbit deschis despre aderarea la NATO a Suediei și Finlandei. Oficialul nu vede cu ochi buni această decizie și susține că ar fi o „greșeală”, la fel ca și în cazul aderării Greciei.

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO nu este văzută cu ochi buni de unii oficiali europeni. Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, susține că această mutare ar fi de fapt o „greșeală”, așa cum a fost și în cazul aderării Greciei la Alianță.

Oficialul turc a susținut,  în fața presei, faptul că „nu vrea să se repete aceeaşi greșeală ca cea comisă prin aderarea Greciei”, acuzând Suedia și Finlanda că „găzduiesc terorişti ai PKK”, Partidul Muncitorilor din Kurdistan. „Nu avem un aviz pozitiv”, a insistat Erdogan, citat de Agerpres.

„Urmărim în prezent evoluţiile în legătură cu Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, deoarece NATO a făcut o eroare în privinţa Greciei anterior, împotriva Turciei”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, la ieșirea de la rugăciunea de vineri. „În plus, ţările scandinave, din păcate, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi pentru organizaţiile teroriste”, a adăugat el, invocând PKK, clasată drept organizație teroristă de către Turcia, dar și de către UE și SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reacția președintelui Recep Tayyip Erdogan este prima voce europeană, din cadrul Alianței, care nu încurajează aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Turcia a încercat, încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, să fie neutră și să își mențină relații bune cu ambele țări. Economia sa depinde de ambele state. De asemenea, oficialii de la Ankara s-au implicat activ în negocierile de pace dintre cele două state, organizând două sesiuni de negocieri între Rusia și Ucraina, în Antalya și la Istanbul.

Finlanda s-a decis să solicite aderarea la NATO

Joi, președintele și prim-ministru din Finlanda au declarat că țara lor trebuie să solicite, fără întârziere, aderarea la alianța militară NATO. Sunt șansa mari ca atât Finlanda, cât și vecinul său, Suedia, să adere la Alianța Nord-Atlantică în acest an.

Atât Suedia, cât și Finlanda au menținut o politică de neutralitate după cel de-al Doilea Război Mondial, însă invazia din Ucraina i-a determinat să își schimbe perspectiva în ceea ce privește securitatea. Finlanda împarte cu Rusia o graniță de 1.340 km.