Vizita lui Erdogan în Arabia Saudită, aspru criticată

Vizita lui Erdogan în Arabia Saudită, aspru criticată Sursa: arhiva EVZ

Săptămâna trecută, președintele Erdoğan s-a întâlnit cu regele Salman bin Abdulaziz și cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, în timpul primei sale vizite în Arabia Saudită după uciderea ziaristului Khashoggi, care a lăsat răni adânci în relațiile bilaterale.

Această vizită a fost aspru criticată de opoziția din interior și de cei care au probleme să înțeleagă „încotro se îndreaptă” lumea din afară. Așa încât au existat chiar declarații disprețuitoare la adresa Turciei...

Bine, dar tensiunea dintre Riad și Ankara nu a început cu uciderea lui Khashoggi. Această socoteală merge înapoi cu zece ani, până la începutul Primăverii Arabe.

În procesul de schimbare a regimului din Siria, țări precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Iordania și-au oferit susținerea grupării YPG, ramura siriană a PKK, pentru a menține puternică generația sunnită din Siria.

Ne puteți urmări și pe Google News

O susținere atât de mare încât în zilele în care Raqqa a fost recâștigată de la organizația teroristă ISIS, Arabia Saudită și-a făcut apariția chiar cu un ministru responsabil de relațiile regionale, alături de oficiali americani. În acele momente, cea mai importantă organizație media a Arabiei Saudite, „Okaz”, a început chiar să promoveze interviuri cu înalți oficiali ai organizației teroriste PKK din Qandil.

Pe scurt, motivul pentru care ne-am îndepărtat de administrația saudită nu a fost uciderea lui Khashoggi, ci faptul că Riadul a finanțat armele pe care SUA le-au trimis SDF/YPG. Serviciile de informații turcești și-au avertizat în mod repetat omologii saudiți cu privire la această problemă.

Dar conducătorii saudiți au prezentat această situație drept o încercare de a menține vie generația sunnită și au transmis că este temporară. Desigur, să nu uităm că cele două țări prietene au susținut tabere diametral opuse în acești ani când au avut loc revolte în țările arabe...

Înregistrările audio care au apărut în ziua uciderii lui Khashoggi veneau deja pe fondul unei lipse de încredere între Ankara și Riad. Turcia a răspuns ferm la asasinarea brutală din 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, care a fost cândva unul dintre cei mai loiali familiei regale dar în ultimii ani a ajuns un critic vehement al dinastiei.

Vizită controversată

Crima a fost comisă pe teritoriul Republicii Turcia, în consulatul saudit din Istanbul, aproape la vedere. Ankara a reușit să pună presiuni politice internaționale serioase asupra prințului moștenitor și a administrației saudite cu dovada înregistrărilor audio în mână.

Numele criminalului a fost făcut cunoscut în raportul publicat de ONU. Riadul a încercat să-și repare imaginea afectată cu multe companii de PR. Dar nu a reușit. Odată ce un actor politic precum Biden, care a tot vorbit despre drepturile omului, a devenit președintele Statelor Unite, sarcina familiei Saud a început să devină și mai dificilă iar Turcia a transferat cazul Khashoggi la Riad.

Pentru unii care privesc din afară, Turcia s-a predat saudiților din cauza problemelor economice din țara noastră. Cu toate acestea, contrar acestor păreri, am obținut exact ceea ce ne-am dorit pe teren. Acum puteți pune următoarea întrebare: „Și Rusia și Iranul și-au ucis oponenții din Turcia unul câte unul. Dar cea mai mare gălăgie a fost făcută pentru Khashoggi. Adică, acum scoatem acest dosar din cauza afacerilor financiare cu Riadul?".

Nu, domnule. Nu este așa... Din punctul de vedere al modului de operare, crima lui Khashoggi nu este similară altor execuții. Adică Jamal Khashoggi nu a fost ucis când mergea pe drum sau când conducea.

Pe de altă parte, Turcia a obținut un câștig mai degrabă strategic decât unul financiar, așa cum s-a scris și discutat zile întregi. Arabia Saudită și-a întrerupt sprijinul financiar pentru YPG din Siria în urmă cu 11 luni. Va continua însă să ofere sprijin financiar arabilor sunniți pe linia iordaniană. S-a înregistrat și o scădere majoră a sprijinului pe care SUA l-au transmis YPG în ultimele 11 luni.

Cu toate acestea, realpolitik este importantă... Da, Turcia are nevoie în prezent de orice investiție directă sau de flux de bani din Arabia Saudită. Mai mult, semnarea acordurilor SWAP de către Riad și Ankara pentru a sprijini lira turcă era ceva la care toată lumea se aștepta, după ce Emiratele Arabe Unite semnaseră anterior acorduri SWAP cu Qatar și Coreea de Sud. Dar când privești în termeni de realpolitik, nu ar fi un pas important să blocăm tot sprijinul lumii arabe pentru statul terorist pe care PKK îl va înființa chiar lângă noi?

Arabia Saudită și Turcia, a căror nevoie politică reciprocă a devenit tot mai clară, se îndreaptă spre o nouă pagină prin rezolvarea acestor conflicte profunde care durează de ani de zile. Rolul acestei noi pagini va fi de a consolida reconcilierea și cooperarea în diferite dosare pentru a depăși dificultățile politice, militare și economice ale ambelor țări, prin închiderea dosarelor aflate în dispută.

Ambele părți își calculează profitul și pierderile și încearcă să-și stabilească poziția pentru a reduce cât mai mult posibil pierderile pe noua hartă care a apărut din cauza schimbărilor regionale și internaționale rapide... Potrivit informațiilor pe care le-am obținut din surse diplomatice saudite, conflictele regionale referitoare la Siria, Libia, Qatar și alte zone de concurență militară s-au redus în mare măsură.

De asemenea, au existat grave dezacorduri politice cu privire la dosarul Frăției Musulmane. De 11 luni, familia Saud și-a dorit în mod special ca acest dosar să fie soluționat astfel încât să poată fi purtate discuții bilaterale. În acest moment, dinspre Ankara au venit mesaje importante. Se precizează că un plan în trei etape va fi implementat până în iunie.

Dacă vă amintiți, ca parte a procesului de apropiere a Turciei de Egipt, instituțiile de presă aparținând Frăției Musulmane din Turcia au fost închise. Canalul de televiziune prin satelit "Mekamleen", având legături cu Frăția Musulmană și-a închis biroul din Turcia de ieri. Acest pas este un factor pozitiv în îmbunătățirea relațiilor cu Arabia Saudită.

Pe de altă parte, Arabia Saudită a intervenit deja pentru accelerarea normalizării dintre Cairo și Ankara. Se afirmă că în ultima săptămână a lunii iunie sau în prima jumătate a lunii iulie, președinții celor două țări se vor întâlni și vor fi începute discuții pentru eliminarea punctelor sensibile.

Serviciile de informații egiptene și turcești petrec mult timp în vederea organizării întâlnirii. Vizitele reciproce ale directorilor agențiilor de informații au devenit tot mai dese.

Numai că administrația Joe Biden constituie o provocare comună pentru Turcia și Arabia Saudită. DIn acest motiv, părțile regionale se orientează spre crearea de parteneriate tot mai puternice pentru a rezista presiunii SUA și politicilor lui Biden.

Administrația Biden a făcut presiuni mari asupra Arabiei Saudite în ceea ce privește războiul din Yemen, dosare legale și producția de petrol, mai ales în contextul crizei Rusia-Ucraina pe care o trăim. Cel mai important pentru Arabia Saudită, în contextul războiului din Yemen, este că nu mai are sprijinul oficial al președintelui Biden.

Această situație se explică prin pierderea puterii administrației saudite în fața Iranului în ultimele 12 luni. SUA folosesc sistemele de apărare pe care le produc drept mijloc de șantaj împotriva Arabiei Saudite. Prin urmare, Riadul trebuie să coopereze cu Turcia în domeniul apărării. În acest context, poate că se pregătește să profite de sistemele avansate de apărare și de dronele Turciei.

Conform informațiilor pe care le-am primit de la responsabili saudiți, administrația de la Riad pregătește o comandă pentru 20 de drone pe termen scurt, 40 pe termen mediu și o altă comandă pe termen lung.

Și, desigur, Arabia Saudită își face griji cu privire la revigorarea acordului nuclear, care ar acorda Iranului o putere mai mare în regiune. Riadul nu poate contracara acest lucru decât prin consolidarea alianțelor sale regionale. Prin urmare, Turcia pare să fie prima opțiune în acest sens.

De mulți ani, administrația saudită a fost capabilă să facă față politicilor șiite în măsura în care a putut obține sprijinul Turciei împotriva Iranului. Liban, Irak, Yemen, Golful sunt câteva exemple...

Să se odihnească în pace colegul meu de breaslă Jamal Khashoggi. Nu putem uita niciodată atrocitățile la care a fost supus. Ce bine ar fi ca relațiile interstatale să aibă o bază etică, precum relațiile interumane. Cu toate acestea, statele își stabilesc relațiile pe baza intereselor. Interesul Turciei va fi interesul celor 84 de milioane de cetățeni ai Republicii Turcia, potrivit RADOR.