Planurile de înarmare ale Greciei pun Turcia în dificultate

Planurile de înarmare ale Greciei pun Turcia în dificultate Sursa foto: Arhiva EVZ

Potrivit unor surse turcești, Ankara își concentrează atenția asupra mobilității militare a Greciei în apele Mării Egee și mai ales pe insulele sale din regiune. Totuși, intenția Ankarei, cel puțin la nivelul informațiilor scurse, nu pare să fie o și mai mare escaladare a tensiunilor.

Avioanele de luptă și dronele turcești au zburat peste aproape toate insulele grecești pentru care Ankara pretinde demilitarizarea, ceea ce pune sub semnul întrebării suveranitatea Greciei asupra mai multor insule și insulițe din Marea Egee.

În ultimele săptămâni, Ankara a monitorizat cu atenție planurile Greciei de a achiziționa sisteme de contracarare a dronelor turcești, precum și programul de instalare a acestora în puncte cheie ale țării.

De altfel, aproape o treime din încălcările spațiului aerian grecesc au fost comise de drone turcești. În același timp, relatările de presă despre planurile Atenei de a „încercui Marea Egee” cu fregate și sisteme antiaeriene care vor fi amplasate pe insule sunt studiate cu atenție de Turcia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Malivoja | Dreamstime.com

În plus, se relatează că activitatea Forțelor Aeriene Turce și zborurile de antrenament continuă normal în cadrul operațiunii „Patria Albastră”, fără scurgeri de informații către presa turcă. Principalul mandat politic este de a menține o atitudine moderată, deoarece aceasta a fost concluzia politică majoră rezultată în urma întâlnirii dintre Kyriakos Mitsotakis și Recep Tayyip Erdogan la Istanbul.

Însă după cum subliniază oficiali turci, membrii misiunii Ministerului grec al Apărării nu au mers la Ankara în aprilie, așa cum fusese stabilit, pentru a discuta despre Măsurile de construire a încrederii. Ei subliniază că există o invitație în așteptare încă de la sfârșitul anului 2021.

De asemenea mai susțin și că partea greacă nu contribuie la consolidarea climatului de încredere între cele două părți și că Atena acuză Turcia, cu orice ocazie, și în legătură cu probleme care nu țin strict de relațiile greco-turce, cum ar fi problema genocidului armean, comunicatul Ministerului Afacerilor Externe de la Atena cu privire la eliberarea lui Osman Kavala și cu privire la vandalizarea Porții Imperiale a Hagiei Sofia.

Ankara susține că Grecia este cea care comite acțiuni ilegale în Marea Egee și, după cum se subliniază, răspunsul Turciei este de obicei foarte puternic.

Alegerile din 2023

Analiştii avertizează că până la alegerile din 2023 există o posibilitate foarte mare de mobilizare politică şi militară a Ankarei în Marea Egee şi în Mediterana de Est. Ei subliniază că, potrivit datelor actuale, este dificilă o răsturnare a datelor din sondaje care prevăd înfrângerea alianței de guvernământ AKP-MHP.

După cum subliniază ei, doar un miracol economic sau un eveniment militar neașteptat ar putea ajuta la creșterea procentelor lui Erdogan. În capitala Turciei domnește un climat de nervozitate, întrucât se observă că Grecia achiziționează și primește deja avioane de luptă franceze Rafale, iar programul de modernizare a avioanelor F-16 la nivel Viper decurge normal.

Guvernul turc a fost nevoit să renunțe la achiziționarea de F-35 și continuă acum consultările cu SUA, în așteptarea aprobării Congresului, pentru a putea achiziționa 40 de F-16 Viper, dar și pentru a moderniza alte 80 pe care le deține în flota sa, potrivit Kathimerini. (RADOR)