Turcia ruptă în două. Opoziţia reclamă fraude. SULTANUL Erdogan PLUSEAZĂ: ''Vom vota pentru reintroducerea pedepsei cu moartea''

Turcia ruptă în două. Opoziţia reclamă fraude. SULTANUL Erdogan PLUSEAZĂ: ''Vom vota pentru reintroducerea pedepsei cu moartea''

Recep Tayyip Erdogan câştigă cu 51,22% un referendum foarte contestat care-i garantează prin lege o putere absolută. CHP, partidul republica al poporului, pentru prima oară în istorie a anunţat o cascadă de recursuri cerând propriului electorat să nu părăsească sediile electorale. Laicii republicani au declarat clar că referendumul nu s-a încheiat, explicând că asupra a 2,5 milioane de voturi există dubii. Liderul naţionalist, Merak Aksener, a afirmat de-a dreptul că cele comunicate de agenţia de presă naţională, filoguvernamentală, Anadolu Haber Ajans, sunt FALSE şi că procentul real este de de 60%.

Rezultatele finale ale referendumului vor fi făcute cunoscute în 11, 12 zile de către Comisia electorală după ce a confirmat  deja victoria DA-ului.

Erdogan câştigă detaşat peste hotare

Partidul său, AKP, a cîştigat principalele zone, dar, surprinzător, a pierdut la Ankara, la Istanbul, regiunea Marmara şi sud-estul cu majoritate curdă. Peste hotare, DA-ul a triumfat în Franţa, Germania, Olanda şi Austria cu procente între 59 şi 78%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Opoziţia denunţă fraude

Victoria care nu este deloc detaşată, este umbrită de dubiile unui vot trucat şi netransparent. CHP, partidul republican al poporului, este gata să conteste rezultatul din 60% dintre sedii pentru mii de buletine nesigilate şi neştampilate, care deci nu sunt valide, cerând observatorilor săi să nu părăsească sediile electorale.

Pentru Turcia a fost o zi foarte tensionată. Protestele opozanţilor au avut loc în diferite locuri din ţară. În Istanbul, oamenii şi-au manifestat dezaprobarea lor prin bătăi în oale şi tigăi la ferestre, protest considerat tradiţional. În partea asiatică a oraşului cîteva grupuri de manifestanţi au fost încărcate în dubele Poliţiei. La Ankara, cei care au animat protestele au fost studenţii, în timp ce la Smirne, au coborât în pieţe şi susţinătorii lui Erdogan.

În fond, Erdogan n-a făcut nicodată un secret din dorinţa sa de a rămâne în funcţie până în 2029, cu o Constituţie care prezintă cele mai mari modificări din istoria modernă a Turciei şi care se doreşte a o înlocui pe cea redactată sub controlul militarilor după lovitura de stat din 1980.

''Cer tuturor, mai ales Ţărilor aliate, să respecte hotărârea naţiunii noastre'' a tunat preşedintele la Ankara. Sobru în faţa presei, a schimbat imediat tonul în faţa mulţimii care sărbătorea victoria, susţinând că este gata pregătit să convoace un alt referendum, de data aceasta asupra reintroducerii pedepsei cu moartea. Un pas care ar îndepărta definitiv Turcia de perspectiva unui viitor în Uniunea Europeană.