Turcia are un preț pentru primirea Finlandei şi Suediei în NATO. Ce le cere în schimbul acestui favor
- Antonia Hendrik
- 29 iunie 2022, 22:00
Turcia spune că va face eforturi pentru extrădarea a 33 de suspecți de „terorism” din Finlanda și Suedia, în cadrul unui acord care a ridicat obiecțiile Ankarei față de ofertele celor două state nordice de a adera la NATO. Turcia le va cere să „și îndeplinească promisiunile”, a spus ministrul Justiției. Mai mult, Ankara a acuzat atât Finlanda, cât și Suedia că găzduiesc militanți kurzi.
Finlanda și Suedia și-au declarat intenția de a se alătura alianței defensive occidentale formată din 30 de membri în mai, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. Turcia se așteaptă ca Finlanda şi Suedia să expulzeze cel puțin 30 de suspecţi de terorism, după ce Ankara a acceptat primirea celor două state nordice în NATO.
Ministrul turc al justiţiei, Bekir Bozdag, a declarat miercuri că ţara sa va reaminti guvernelor de la Helsinki şi Stockholm cererile de extrădare a 33 de presupuşi terorişti, care ar trebui onorate în virtutea acordului privind extinderea NATO.
„Le vom cere să îşi ţină promisiunile”, a spus Bozdag, citat de agenţia de presă oficială Anadolu.
Suedia şi Finlanda au făcut un pas semnificativ spre aderarea la NATO după ce Turcia a anunţat marţi că nu se mai împotriveşte intrării lor în Alianţă, în condiţiile în care ţările nordice au convenit la o serie de măsuri de securitate.
Cele două state vor analiza cererile Turciei
În cadrul acordului, Suedia şi Finlanda au fost de acord să nu sprijine grupurile kurde din nord-estul Siriei despre care Turcia susţine că au legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă atât de SUA, cât şi de UE.
Statele nordice au convenit marți seara să „abordeze cu promptitudine cererile de deportare sau extrădare ale suspecților de terorism”.
Turcia a amenințat inițial că va respinge cererea lor, dar după patru ore de discuții la summitul NATO de la Madrid, cele trei țări au ajuns la un compromis. Se așteaptă ca liderii NATO să invite oficial Finlanda și Suedia să devină membri înainte de sfârșitul întâlnirii.
Biroul președintelui Erdogan a spus că „a obținut ceea ce își dorea”
Amineh Kakabaveh, un parlamentar suedez de origine kurdă iraniană, a declarat că a fost o „zi neagră” pentru Suedia. Ea a susținut că Stockholm îi sacrifica pur și simplu pe kurzi.
Prin aderarea la NATO, Suedia va pune capăt a peste 200 de ani de nealiniere. Finlanda a adoptat neutralitatea după o înfrângere amară a Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cele două țări s-au angajat, de asemenea, să ridice restricțiile privind vânzarea de arme către Turcia.
Președintele finlandez Sauli Niinisto a declarat că cele trei țări au semnat acordul „pentru a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității”, în timp ce premierul suedez Magdalena Andersson a spus că este „un pas foarte important pentru NATO”, informează BBC.