Turcia a arestat 184 de persoane suspectate ca fiind vinovate pentru prăbușirea clădirilor la cutremure. Oficialii anunță extinderea anchetei
- Ramona Rotaru
- 26 februarie 2023, 06:47
Cutremurele din luna februarie din Turcia și Siria au dus la peste 50.000 de morți. Bilanțul deceselor din Turcia a ajuns la 44.128. Autoritățile anchetează modul în care s-au prăbușit clădirile și deja s-au făcut primele arestări. Potrivit ministrului turc al Justiției, 184 de suspecți au ajuns după gratii.
Autoritățile din Turcia au arestat 184 de persoane, suspecte ca fiind vinovate de prăbușirea clădirilor la cutremurele din luna februarie. Bekir Bozdag, ministrul turc al Justiției, a anunțat că ancheta a fost extinsă.
Oficialul a declarat că autoritățile din Turcia au anchetat peste 600 de persoane în legătură cu clădirile prăbușite. Dintre acestea, 184 au fost arestate: 79 de persoane responsabile de lucrările de construcție, 74 de persoane care poartă responsabilitatea legală pentru clădiri, 13 proprietari și 18 persoane care au făcut modificări la clădiri.
În cadrul aceleași anchete a fost arestat și primarul districtului Nurdagi, din provincia Gaziantep, potrivit news.ro.
Potrivit bilanțurilor efectuate după cutremurul din 6 februarie, peste 160.000 de clădiri au suferit daune grave sau s-au prăbușit în urma seismului cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter. Deși au trecut aproximativ trei săptămâni de la dezastru, autoritățile nu au un raport final al pagubelor și deceselor.
Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria este de peste 50.000 de morți
În zonele afectate de seisme se află în continuare salvatorii, care caută persoanele date dispărute. Odată cu trecerea timpului, speranțele de a găsi oameni în viață scad. Un pompier din Antakya spune că zilnic printre dărâmături se găsesc rămăşiţe umane, numărul morților crescând.
„Este foarte greu. Nu îi poţi spune unui om să îşi continue treaba dacă el scoate de acolo braţul unei persoane”, a mărturisit pompierul.
În urma cutremurelor, aproximativ două milioane de oameni care au rămas fără locuințe. Sinistrații stau în corturi, în case-container şi în alte adăposturi amenajate pentru găzduirea lor. Peste 335.000 de corturi au fost instalate în zonele afectate de seisme. În 130 de locuri s-au construit tabere cu case-container.
Pentru a adăposti persoanele rămase fără un acoperiș deasupra capului, o navă de croazieră a fost adusă în portul Iskenderun în urma demersurilor Ministerului Energiei. Vasul are 400 de cabine și 1.056 de paturi. După această decizie, Ministerul Transporturilor a semnat un acord prin care un vas cu 906 paturi va fi pus la dispoziția sinistraților.