Turbulențe economice în UE. Impactul asupra economiei României
- Iulia Moraru
- 22 septembrie 2023, 22:02
Creșterea economică a Uniunii Europene s-a încetinit semnificativ în ultimii 15 ani, în contrast cu aproape dublarea creșterii economice din SUA. Acest fenomen se datorează, în parte, faptului că Europa a pierdut din relevanța sa în domeniul tehnologiilor inovative și cercetării, conform analizei economistului Liviu Deceanu.
Economistul a explicat care sunt riscurile economice ale României, ce oportunități avem în această criză ce se preconizează, dar și cum s-a ajuns aici.
Economia Uniunii Europene se confruntă cu o serie de probleme. Decalajul tot mai mare față de economia SUA este rezultatul unor politici economice considerate mai puțin eficiente. Atât la nivelul Bruxelles-ului, cât și în capitalele europene, inclusiv Berlin și Paris, potrivit opiniei profesorului.
Europa a pierdut din relevanța sa în domeniul tehnologiilor inovative
Uniunea Europeană nu mai contează practic în tehnologiile de vârf și IT.
„Să zicem că europenii mai aveau branduri în anii 90. Dar după aia au fost surclasați de americani și de chinezi. Chinezi care nici nu existau în anii 90!
Să nu uităm că sectorul tehnologiei din Europa este dominat de americani, avem Apple, Amazon, Microsoft, pe când în Uniunea Europeană nu avem nicio mare companie de acest nivel”, explică profesorul.
Semnificativ este faptul că în zilele noastre, Europa nu reușește să se claseze în topul primelor zece companii de tehnologie la nivel mondial. Asta în timp ce șapte dintre acestea sunt de origine americană.
La fel de notabil este fenomenul prin care, atunci când o companie europeană reușește să se dezvolte și să atingă o anumită notorietate, aceasta este, de obicei, achiziționată de marile corporații din Statele Unite ale Americii.
Exemple notabile includ achiziționarea Skype de către Microsoft în 2011. Precum și preluarea DeepMind de către Google în 2014.
„Să spunem că Uniunea Europeană nu prea mai contează din perspectiva IT-ului. Cu alte cuvinte, și-a pierdut din competitivitate în ultimii 20 de ani și atunci, da, poate să ne afecteze.
Tot ce înseamnă inovare vine din Statele Unite sau din Asia. Tot ce înseamnă IT, Apple, toate companiile astea mari, IBM, Microsoft, toate sunt din SUA sau din Asia, iar pentru Uniunea Europeană pare să fie prea târziu ca să mai recupereze”, mai spune Deceanu.
Vestea îngrijorătoare este că zona euro, în special locomotiva sa, Germania, a suferit o încetinire și mai accentuată în ultimul an.
Pe parcursul acestui timp, economia germană a pătruns într-o recesiune. Economiști de renume din Statele Unite ale Americii și din Europa încep să folosească termenul de „bolnavul Europei” pentru a descrie situația economică din Germania.
Riscurile economice ale României, în contextul turbulențelor de pe piață
Deceanu mai spune că din perspectiva contagiunii economiilor și a efectelor de contagiune, precum și a interdependențelor între economii, există riscul ca orice criză care se manifestă în Europa occidentală sau în cadrul Uniunii Europene să afecteze semnificativ și România.
Acest lucru se întâmplă deoarece partenerii economici din vestul Europei reprezintă factori majori pentru economia românească.
Scăderea comenzilor de la companiile germane, dar și cele de la companiile franceze și italiene, va duce la o reducere a volumului de muncă disponibil pentru firmele din România. Și, implicit, la încasări mai reduse din partea acestora.
„Nu cred că va fi neapărat o criză mare, aș spune că va fi mai degrabă o perioadă așa de stagnare”, adaugă el.
Cu toate acestea, pentru țara noastră apar și unele oportunități.
„Pe de altă parte, din avantajele pe care le avem, costuri mai reduse cu mâna de lucru, totuși o mână de lucru bine pregătită în anumite domenii, putem să și câștigăm un pic din situația asta.
După cum se și vede, mai crește producția în anumite ramuri ale economiei pe la noi, deci nu e neapărat o tragedie pentru România că economia Germaniei încetinește. De altfel, în special în ultimii ani, mulți economiști au vorbit despre faptul că în timp ce economiile din Europa de Vest sunt în scădere, cele din Centrul și Estul Europei cresc, iar Polonia e cel mai bun exemplu. Varșovia arată că Estul se va dezvolta în următorii ani și poate ajunge Vestul din urmă”, mai spune el.
Țara noastră trebuie să ia măsuri pentru a accelera creșterea economică
Profesorul punctează că această situație nu înseamnă că România nu mai are nimic de făcut. Dar nici că economia țării va crește rapid de la sine.
Conform ultimelor prognoze emise de Banca Mondială și Banca Națională a României, economia României se confruntă cu o decelerare.
Pentru a depăși aceste provocări, România trebuie să adopte măsuri concrete. Totul pentru a accelera creșterea economică și pentru a se proteja împotriva potențialelor crize economice.
Cu toate acestea, profesorul subliniază că deciziile luate până în prezent de către autorități nu oferă prea mult motiv de optimism.
„Pentru a dinamiza economia și a reveni la o creștere susținută trebuie să fie guverne responsabile, care la rândul lor să sprijine mediul de afaceri, să dea predictibilitate și așa mai departe. Schimbările astea fiscale nu fac neapărat bine.
E clar că e nevoie de bani la buget, dar dacă tot schimbi fiscalitatea, companiile nu își pot face un plan de business coerent. IMM-urile pot fi cel mai dur lovite, la fel și PFA-urile de pachetul ăsta de schimbări”, a mai evidențiat Liviu Deceanu pentru Adevărul.