Atenție dacă primiți acest mesaj de la BNR. Rămâneți fără bani. Este un atac de tip spoofing

Atenție dacă primiți acest mesaj de la BNR. Rămâneți fără bani. Este un atac de tip spoofing Sursa foto: Dreamstime.com

Deţinătorii de carduri bancare riscă rămână fără banii din cont dacă oferă datele de pe card la telefon. BNR semnalizeazî că a fost ținta unui atac de tip spoofing.

BNR avertizează în legătură cu o nouă schemă de fraudă Banca Națională a României (BNR) fost sesizată că numele  instituției a fost utilizat de către persoane care pretindeau că vorbesc din partea BNR. Aceştia susţin că sună în legătură cu presupuse împrumuturi online făcute pe numele celor apelați.

Apoi se solicită date personale, sub diverse pretexte. În dependenţă de răspunsurile primite, escrocii ofereau împrumuturi la preţuri avantajoase şi confirmarea cererilor direct la telefon. O altă ofertă este ștergerea împrumutului din sistem, date de card etc. După ce deţinătorul de card oferea informaţia, în scurt timp îi era golit şi contul.

Card bancar

BNR avertizează.Sursa: arhiva EVZ

Avertismentul BNR

Atragem atenția că aceste apeluri nu au fost inițiate din rețeaua telefonică a BNR. Reiterăm faptul că BNR, în calitatea sa de bancă centrală a țării, NU este abilitată să ofere populației produse sau servicii de creditare! Este important să nu se dea curs solicitărilor de acest tip,venite din partea unor persoane care pretind că sunt salariați sau reprezentanți ai BNR și care invocă pretinse împrumuturi solicitate/aprobate/acordate de BNR și solicită date sau documente cu caracter personal sau transferuri de bani în diferite scopuri, se arată în mesajul transmis miercuri de instituția condusă de Mugur Isărescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, BNR a sesizat poliția în legătură cu utilizarea frauduloasă a numerelor de telefon și a numelui BNR.

Sfaturi pentru e evita fraudarea cardurilor

În aceste condiții, pentru a evita să devină victime ale infractorilor, poliția oferă o serie de sfaturi celor care dețin carduri bancare.

În primul rând, aceștia recomandă să nu fie oferite nimănui datele din cardurile bancare.

De asemenea, se recomandă evitarea bancomatelor din zonele retrase, acolo unde nu sunt camere de supraveghere. Aceste bancomate sunt preferate de infractori. Ele sunt greu de identificat, în lipsa unor sisteme de monitorizare video. Poliția recomandă, cu precădere, folosirea acelor bancomate din interiorul instituțiilor bancare. Acestea sunt mult mai atent supravegheate.

Un alt sfat este acela de a proteja tastatura atunci când se introduce codul PIN sau când se fac plăți la POS. În astfel de cazuri, infractorii pot observa codurile PIN cu ajutorul unei camere instalate fraudulos. Astfel pot să observe datele de pe cardul bancar.

De asemenea, se recomandă să nu permiteți unui comerciant să plece cu cardul în altă parte, pentru a face plata. POS-ul trebuie să fie amplasat la vedere, astfel încât utilizatorul să nu fie nevoit să-l încredințeze altcuiva. Este indicat să nu acceptați ajutorul persoanelor „binevoitoare” la retragerea banilor de la ATM.

Un ultim sfat ar fi acela de a urmări periodic extrasele bancare, astfel încât să puteți depista tranzacțiile neautorizate.