Fraudă cu carduri bancare în Spania. Hoții au furat aproape 200.000 de euro

Fraudă cu carduri bancare în Spania. Hoții au furat aproape 200.000 de euro Sursa foto: Dreamstime.com

Poliția spaniolă a destructurat o bandă criminal care se ocupa cu clonarea cardurilor bancare și retragerea banilor din conturi. Infractorii instalau dispozitive de citire a informațiilor de pe cardurile bancare, la ATM-urile de pe stradă. Așa au reușit să fure aproape 200.000 de euro, înainte să fie depistați și reținuți.

Poliția din Spania a reușit să destructureze o bandă criminal care se ocupa de clonarea cardurilor bancare. Aceștia foloseau echipamente electronice pe care le amplasau pe bancomatele de pe stradă și prin interediul cărora furau datele utilizatorilor.

Metoda se numește skimming și este descrisă drept procesul de copiere a datelor stocate pe banda magnetică a cardului cu ajutorul unor dispozitive electronice speciale. Hoţii fură informaţiile de pe card, iar mai apoi le folosesc pentru a retrage sume de bani de la bancomat sau pentru face achiziții online. Până când își dă seama, cel păcălit, banii dispar din cont.

O femeie, luată în vizor de autorități. Avea peste un milion de euro în geantă

O femeie avea peste un milion de euro în geantă. Sursa: Dreamstime

Conform informațiilor furnizate de poliția spaniolă, în acest caz, infractorii au reușit să fure peste 196.000 de euro, prin această metodă de înșelătorie. În urma acestei operațiuni, a poliției, trei dintre membrii grupării infracționale au fost reținuți, iar doi dintre ei au fost plasați în arest preventiv. Ancheta de fraudă rămâne deschisă și nu sunt excluse noi arestări, conform Ziarul Românesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

„La percheziții s-au găsit un cititor înregistrator cu bandă magnetică de card bancar, un card cititor, 300 de carduri din plastic (multe dintre ele contrafăcute), 6 dispozitive skimmer, 13 plăci de configurare pentru dispozitive skimmer și 17 tipuri diferite de microcamere. Lista continuă: 2 dispozitive tip tastatură care să le înlocuiască pe cele ale bancomatelor, un număr mare de componente electronice pentru configurarea dispozitivelor frauduloase, 2 laptopuri, dispozitive periferice, 16 telefoane mobile, o tabletă digitală, 10 datafoane, 12 acte de identitate (unele falsificate) și o cantitate mare de documente, unele bancare, comerciale și altele”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției spaniole.

Sfaturi pentru e evita frauda la bancomat

În aceste condiții, pentru a evita să devină victime ale infractorilor, poliția oferă o serie de sfaturi celor care dețin carduri bancare.

În primiul rând aceștia recomandă evitarea bancomatelor din zonele retrase, acolo unde nu sunt camere de supraveghere. Aceste bancomate sunt preferate de infractori deoarece sunt greu de identificat, în lipsa unor sisteme de monitorizare video. Poliția recomandă, cu precădere, folosirea acelor bancomate din interiorul instituțiilor bancare, mult mai atent supravegheate.

Un alt sfat este acela de a proteja tastatura atunci când se introduce codul PIN sau când se fac plăți la POS. În astfel de cazuri, infractorii pot observa codurile PIN cu ajutorul unei camere instalate fraudulos, astfel încât să observe datele de pe cardul bancar.

De asemenea, se recomandă să nu permiteți unui comerciant să plece cu cardul în altă parte, pentru a face plata. POS-ul trebuie să fie amplasat la vedere, astfel încât utilizatorul să nu fie nevoit să-l încredințeze altcuiva. Este indicat să nu acceptați ajutorul persoanelor „binevoitoare” la retragerea banilor de la ATM.

Un ultim sfat ar fi acela de a urmări periodic extrasele bancare, astfel încât să puteți depista tranzacțiile neautorizate.