Mesajul lui Tudorel Toader pentru Laura Codruța Kovesi

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, comentează acţiunea şefei DNA de a-l reclama la CSM pentru o presupusă afectare a independenţei sistemului judiciar. Reclamaţia Laurei Kovesi a venit ca urmare a comentariului lui Toader cu privire la competenţele de analizare a legalităţii hotărârilor de guvern.

"Faptul că doamna procuror-sef a sesizat CSM e de competenta dansei. CSM va analiza, cu argumente, si analizand discursul meu va decide ca da sau ca nu. Nu vreau sa comentez, doar sa exprim din nou ferma convingere si daca cineva doreste poate sa citeasca si din atributiile legale ale ministrului Justitiei, care are si aceasta competenta de a lua pozitie publica pentru bunul mers al justitiei. Ministrul Justitiei nu e dor prin birouri, el are si misiunea de a observa modalitatea de infaptuire a justitiei, de a lua pozitii publice si de a semnala eventualele activitati care nu se incadreaza pe coordonatele statului de drept. Nu e prima dată când cineva isi reclamă un superior ierahic constituţional", a declarat ministrul Justiţiei.


Toader despre „CARTOFUL FIERBINTE” din Justiție. TRASEUL RAPORTULUI controlului de la DNA din ciclul o „scrisoare pierdută”: „Nefirescul la limite maxime…”


Toader, despre afirmațiile lui Hans Klemm: "Ambasadorul SUA nu este jurist"

 

"Eu am avut trei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite. Toate trei au avut loc la Ministerul Justiției și toate trei au fost la solicitarea dumnealui. Pot să vă spun că ambasadorul SUA nu este jurist și cred și afirm în deplină cunoștință de cauză și, pe de alte parte nu cunoaște mecanismele statului de drept din România și atunci cred că e greu să integrezi o propunere de modificare într-un mecanism pe care nu-l cunoști. Mai exact, ca să susțin afirmația făcută,  ambasadorul a fost foarte surprins când a auzit că inițiativa de modificare a Legilor Justiției a venit de la CSM", a spus Toader, referindu-se la comentariile din aceste zile făcute de Hans Klemm.

 

Ministrul Justiției, REPLICĂ pentru Klaus Iohannis

Tudorel Toader răspunde la criticile formulate de preşedintele Iohannis, care l-a acuzat că a confundat poziţia de ministru al Justiţiei cu cea de profesor universitar. Ministrul afirmă că este mândru de funcţiile universitare, dar nu doreşte să îi dea o replică directă preşedintelui.

"Sunt mândru cu această calitate. Şi de profesor, pe care o exercit, lunea îmi ţin cursurile. Ca rector sunt suspendat pe durata mandatului de ministru. Am îmbinat întotdeauna teoria cu practica. Evident că aş avea multe de răspuns, dar apelez la răspunsul pe care l-am repetat de multe ori, în sensul că ministrul Justiţiei nu are misiunea de a comenta afirmaţiile altui demnitar, nu are misiunea nici de a comenta comunicatele de presă. Rămânem în limita competenţelor legale pe care le avem", a declarat Tudorel Toader.