Tudorel Toader s-a prezentat la Senat, unde urma să se dezbată și voteze moțiunea de cenzură împotriva lui, binedispus. S-a întreținut amical cu senatorul Traian Băsescu, dar și cu alți politicieni, indiferent de culoarea politică. La acel moment, Tudorel Toader știa despre decizia luată în CEX, dar nimic nu lăsă să se vadă că l-ar afecta.

După ce votul moțiunii a fost, din nou amânat, Tudorel Toader s-a retras cu președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu în biroul acestuia. Au discutat aproape două ore. Înainte de a intra, Toader a spus presei că va da declarații după discuția cu Tăriceanu. El a ieșit prin spate. Surse politice susțin că, de fapt, Tudorel Toader este foarte afectat. De la Senat, ministrul s-a dus la Guvern. Aceeași sursă spune că Toader s-a dus cu demisia în buzunar.

Premierul Viorica Dăncilă, care este și președinte executiv al PSD, a declarat după ședința CEX: S-a votat şi s-a acceptat demisia domnului Tudorel Toader. Demiterea. Eu sper să fie dublată şi de demisie. Voi avea o discuţie cu domnul Tudorel Toader. În mod normal, dânsul ar trebui să îşi dea demisia. De aceea am făcut trimitere şi la demisie”.

PSD a decis și înlocuitorul acestuia în persoana deputatului Eugen Nicolicea. Dacă președintele Klaus Iohannis nu acceptă numirea lui Nicolicea, PSD are un plan B, dar asta presupune o remaniere pe care să o treacă prin Parlament.