Referindu-se la întârzierea desecretizării protocolului dintre IJ şi SRI, acesta a spus că „probabil nu i-a venit rândul”.

„Toate protocoalele trebuie scoase la lumină pentru că justiţia funcţionează pe Constituţie, pe Codul de procedură penală, pe legile penale şi atât, care sunt clare”, a subliniat Toader.

Şapte membri CSM i-au cerut, miercuri, directorului SRI să transmită Consiliului protocolul încheiat cu IJ şi să urgenteze desecretizarea documentului, deoarece instituţia este, potrivit magistraţilor, singura care a refuzat nejustificat să îl transmită, deşi i-a fost cerut în două rânduri. Membrii CSM mai spun că solicită public şi informaţii privind stadiul procedurii de desecretizare a protocolului menţionat.

Ministrul justiţiei a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că desecretizarea în 2018 a protocolului dintre Ministerul Public şi SRI semnat în 2009 şi faptul că despre cel de-al doilea, din 2016, nu s-a făcut referire în spaţiul public reprezintă „o profundă sfidare” la adresa statului de drept, precum şi a cetăţenilor, susţinând că protocoalele au caracter „nefiresc” într-un stat de drept.

La începutul lui 2017, procurorul general Augustin Lazăr se arăta indignat, susţinând că nu mai există niciun protocol de colaborare. „Procurorul general făcea aceste declaraţii, în condiţiile în care însă, în decembrie 2016, tocmai încheiase, semnase personal un nou protocol şi îl abrogase pe cel din 2009”, a arătat ministrul justiţiei