Ministrul Justiției a jonglat cu OUG 7 de așa manieră încât nimeni nu a mai înțeles care prevederi rămân în actul normativ și care sunt eliminate. Ieri, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ pe proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care sunt modificate unele prevederi din OUG 7/2019. Tot ieri, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că în ședința de Guvern aprobă soluţiile convenite cu reprezentanţii CSM şi cu cei ai asociaţiilor profesionale din domeniul juridic în cadrul discuţiilor pe care le-au avut.

„Noile prevederi reflectă propunerile magistraţilor cu privire la principiul separării carierelor judecătorilor şi procurorilor, delegarea procurorilor în funcţiile de conducere şi la promovarea în funcţiile de conducere a Parchetelor, pentru care numirea se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei. De asemenea, luăm măsuri şi pentru salarizarea corespunzătoare a specialiştilor IT care lucrează în sistemul judiciar.

Începând din această lună, specialiştii IT care lucrează în Justiţie vor beneficia de aceleaşi drepturi salariale. După cum ştiţi, acest act normativ a fost transmis CSM săptămâna trecută pentru consultare şi avizare”, a declarat, ieri, Viorica Dăncilă în debutul ședinței de Guvern. În ceea ce privește rezultatul votului, ministrul nu trebuie să își facă griji.

Liderul PSD Liviu Dragnea nu a spus ferm că PSD îl susține pe Toader. „Nu ştiu! Chiar nu ştiu să vă răspund la această întrebare. Vedem miercuri”, a declarat luni Dragnea când a fost întrebat dacă Toader ar trebui să își facă griji. Deputatul Eugen Nicolicea a fost mult mai tranșant. „OUG 7, care nu e nici măcar nominalizată, probabil că nu știau numărul ei, e doar un pretext, nu un subiect clar în această moțiune. Moțiunea e scrisă ca un pamflet. „Luați mâinile murdare de pe justiție”, ăsta e titlul. Pe urmă tot în moțiune se vorbește de mantre. A fost un melanj care nu are nicio legătură cu ce trebuie să fie moțiunea. Niște bazaconii”, a declarat politicianul.

În schimb, Nicolicea este supărat pe ministrul Justiției din cauza faptului că nu tranșează problema cu Procurorul General, Augustin Lazăr. Deputatul spune că Toader tărăgănează revocarea lui până iese la pensie. „Se pare că a fost mai impresionat de activitatea domnul Lazăr și i-a îngăduit să iasă la pensie. Domnul Toader se lăuda că a făcut modificările pe care le-a impus CCR. Dacă faci doar ce spune Curtea tu cârpești, nu construiești ceva nou”, a explicat Eugen Nicolicea.