Tudor Păcuraru susține că strategia nucleară a Rusiei nu funcționează. Rachetele Zirkon pot fi interceptate. Video

Tudor Păcuraru susține că strategia nucleară a Rusiei nu funcționează. Rachetele Zirkon pot fi interceptate. Video Sursa foto: Arhiva companiei

Planurile Rusiei de începere a unui război cu arme nucleare tactice, bazat pe rachetele Zirkon, au fost date peste cap, a explicat colonelul SRI (R) Tudor Păcuraru în cadrul celei mai recente ediții a podcastului HAI Live, moderat de Robert Turcescu.

Principalele două elemente pe care se bazează amenințarea Rusiei de a declanșa un atac cu arme nucleare tactice – fregatele invizibile și rachetele Zirkon – nu dau rezultatele așteptate. Colonelul SRI (R) Tudor Păcuraru a prezentat detalii despre eșecurile Moscovei.

„Pentru a da prin surprindere o primă lovitură și de a distruge capitala Estoniei, Berlinul și capitala Norvegiei, în primul val, împreună cu alte 29 de ținte din Europa, Rusia a făcut un efort însemnat și a început să fabrice fregate invizibile”, a explicat specialistul.

Această clase de nave are un tonaj de 4.500 de tone și este dotată cu 16 tuburi lansatoare. „Este vorba de seria de fregate Amiral Gorșkov, cea care a fost în Cuba recent. Este de dimensiuni relativ mari și dificil să o ascunzi de americani. Cu satelitul este mai greu să o cauți în imensitatea mărilor. Însă sunt pe acolo tot felul de nave, care sunt cu «urechile ciulite» și le urmăresc.”, a precizat Tudor Păcuraru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fregatele Rusiei nu sunt invizibile

După excursia pe care a făcut-o pe lângă Florida nava Amiral Gorșkov, au apărut în presa americană și occidentală mai multe documentare detaliate. Acestea arătau că nava rusă a fost urmărită pas cu pas. Din aer, de la suprafața apei și de sub apă. Și asta încă de la plecarea sa din Sankt Petersburg.

Potrivit colonelului SRI s-a demonstrat astfel clar că invizibilitatea fregatelor rusești nu există. Nava amiral a Rusiei a fost urmărită nu doar de americani, ci și de către englezi, canadieni și francezi.

„Rușii s-au lămurit și au amânat, iar, până la urmă, au anulat tragerile cu rachete. Aceastea trebuiau făcute în Marea Caraibilor. De asemenea, au renunțat să mai trimită o escadrilă de bombardiere strategice în Venezuela. Și-au dat și ei seama că nava nu este la gradul de invizibilitate care se așteptau”, a subliniat Tudor Păcuraru.

Potrivit invitatului lui Robert Turcescu, Rusia a mai suferit un eșec militar important.

„În cursul lunii martie, au avut loc primele trageri cu versiunea modificată și cârpită a rachetei Zirkon. Este o rachetă cu capacitate nucleară și cu o rază de acțiune de 1.000 km. Depășește raza convenită prin tratatele cu Statele Unite, de 500 km. Este o rachetă terestră, dar a fost instalată și pe fregatele invizibile. Ceea ce contravine unei înțelegeri dintre SUA și Uniunea Sovietică, din 1988”, a declarat Păcuraru.

Nici rachetele Zirkon nu corespund

Racheta Zirkon urma să fie arma pentru „loviturile de decapitare” avute în vedere de Rusia împotriva țintelor din Europa. Moscova o prezenta ca imposibil de interceptat. „Problema este că rușii au tras două rachete Zirkon asupra Kievului, iar ucrainenii le-au interceptat pe amândouă”, a precizat colonelul

Ucrainenii nu au fost crezuți inițial, dar ulterior au publicat fotografii cu rămășițele rachetelor interceptate.

„Aceste arme hipersonice, în momentul în care ajung în apropierea țintei, încetinesc puternic. Pentru că, altfel, senzorii lor nu pot găsi ținta. În momentul în care încetinesc, devin însă vulnerabile pentru rachetele Patriot, fabricate în anii 1990. Altfel spus, și al doilea element pe care conta Rusia ca strategie de începere a unui război cu arme nucleare tactice a picat”, a mai detaliat colonelul SRI (r) Tudor Păcuraru.

Înregistrarea integrală a podcastului HAI Live de luni, 19 august, difuzat pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA, poate fi vizionată aici.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Revista presei