„Turnători” anonimi lucrează cu democrații împotriva lui Trump
- Tudor Borcea
- 6 aprilie 2019, 21:10
Zeci de avertizori de integritate lucrează în secret cu democrații din Congresul SUA care investighează Administrația Trump
Numărul avertizorilor de integritate anonimi care raportează presupuse fapte ilegale din interiorul guvernului federal american a crescut semnificativ în timpul președinției lui Donald Trump, iar acești informatori lucrează în secret cu Comitetul de Supraveghere și Reformă al Camerei Reprezentanților (HCOGR), precum și cu alte comitete care investighează actuala Casă Albă, scrie g4media.ro. Potrivit declarațiilor făcute de mai mulți democrați din Congres, informatorii provin din diferite agenții și departamente ale guvernului federal. Existența lor a fost confirmată pentru prima dată după ce, în urmă cu câteva zile, Tricia Newbold, o angajată a Casei Albe, a dezvăluit în fața membrilor HCOGR că Administrația Trump a acordat certificări de securitate pentru cel puțin 25 de persoane ale căror cereri fuseseră inițial respinse de colegii ei, din diferite motive care îi descalificau să primească autorizații și care puteau pune în pericol securitatea națională. Republicanii susțin însă că cei mai mulți dintre avertizorii de integritate sunt foști angajați supărați că au fost concediați sau care au o „agendă politică”, încercând, prin dezvăluirile lor ridicole, să saboteze Administrația Trump.
Tricia Newbold este prima funcționară publică din actuala administrație care a mers în fața unui comitet al Congresului pentru a face dezvăluiri. Newbold, care este manager în cadrul Biroului pentru Securitatea Personalului de la Casă Albă, a declarat în cadrul unui interviu privat desfășurat luna trecută în fața membrilor HCOGR că, pe lângă contractori și alți angajați care lucrează pentru biroul președintelui, între cele 25 de persoane care au aplicat pentru autorizații de securitate s-au numărat și doi actuali oficiali ai Casei Albe. Memoriul publicat de HCOGR nu identifică niciuna din cele 25 de persoane. Dar, conform informațiilor oferite de ziarul The New York Times, unul dintre oficialii de la Casă Albă pare să fi fost Jared Kushner, ginerele și consilierul președintelui.
Newbold le-a spus membrilor HCOGR că ea și alți funcționari guvernamentali au respins cele 25 de cereri din mai multe motive, printre care suspiciuni de „influență străină, conflict de interese, comportament personal îngrijorător, probleme financiare, consum de droguri și comportament criminal”.
Avizele negative date de Newbold și de colegii ei au fost însă respinse de funcționari superiori, care, susține ea, nu au urmat procedurile normale menite să atenueze riscurile de securitate și care au fost respectate de administrațiile precedente.
Newbold, care a lucrat în Casa Albă timp de 18 ani, atât sub administrații republicane, cât și democrate, a declarat că a ales să vorbească cu comitetul HCOGR după ce încercările ei de a discuta aceste îngrijorări cu superiorii săi și cu echipa legală a Casei Albe nu au avut niciun rezultat. Ea a afirmat că dorește o anchetă independentă. Declarațiile ei ar fi fost confirmate de alți colegi, care au dorit însă să rămână anonimi.
Numărul informatorilor, în creștere
Surse democrate din Congres au declarat pentru revista The Atlantic, care este o publicație critică la adresa președintelui Trump, că, în afară de Newbold, alți zeci de avertizori de integritate lucrează în secret cu HCOGR pentru a dezvălui presupuse fapte ilegale din interiorul Administrației Trump (Comitetul de Supraveghere și Reformă al Camerei Reprezentanților este în prezent dominat de către democrați, iar președintele comitetului este democratul Elijah Cummings).
Mai mulți congresmeni și asistenți de-ai lor au afirmat că între acești informatori se numără actuali sau fost angajați ai Administrației Trump, precum și alții care au lucrat îndeaproape cu actuala Casă Albă. Comitetul de Supraveghere, la fel ca multe alte comitete din cadrul Congresului american, are o lungă istorie de colaborare cu avertizori de integritate federali, indiferent de partidul aflat la guvernare. Deși unii sunt de acord să vorbească în mod public despre faptele pe care le suspectează ca fiind ilegale, majoritatea oferă informații sau documente în mod anonim, ajutând astfel la declanșarea unor anchete și, uneori, la organizarea de audieri în fața Congresului.
Membri ai ambelor partide interacționează în mod privat cu avertizorii de integritate, dar, conform unui acord de lungă durată în cadrul comitetului HCGOR, cei care doresc să depună mărturie în mod oficial trebuie să accepte să fie chestionați atât de democrați, cât și de republicani.
Congresmenii efectuează investigații și interacționează cu informatorii, chiar dacă nu au majoritatea în Congres. Dar aceștia au mai puțină putere de a acționa în ceea ce privește informațiile, deoarece nu pot, în nume propriu, să emită citații sau să organizeze audieri.
Dezvăluirile informatorilor federali și colaborarea lor cu diferite comitete ale Congresului american sunt așadar o practică comună în Washington. Veterani ai HCGOR susțin însă că numărul avertizorilor de integritate care au ieșit la lumină după preluarea mandatului de către președintele Trump este cu mult mai mare decât numărul celor care au cooperat cu grupul în timpul administrațiilor anterioare. Democrații susțin că au început să primească informații de la avertizorii de integritate aproape imediat după ce Trump a fost învestit în funcție în ianuarie 2017, începând cu un raport despre consilierul de securitate națională Michael Flynn care ar fi avut un schimb de mesaje text cu partenerul său de afaceri în timpul inaugurării prezidențiale.
Potrivit declarațiilor democraților, dintre cei câteva zeci de avertizori de integritate care cooperează cu ei și le oferă informații, câțiva lucrează chiar la Casa Albă. Cu excepția lui Newbold, toți ceilalți au acceptat să vorbească cu diferitele comitete care investighează Administrația Trump cu condiția să rămână anonimi.
The Atlantic precizează că numărul avertizorilor de integritate care fac dezvăluiri despre Administrația Trump a crescut mult în ultima perioadă, după ce democrații au recâștigat majoritatea Camerei Reprezentanților în urma alegerilor intermediare din luna noiembrie a anului trecut și, mai ales, după ce aceștia au semnalat că vor desfășura o campanie agresivă de supraveghere a Administrației Trump. De exemplu, comitetul HCGOR era obișnuit să primească aproximativ trei sau patru informații săptămânal înainte de alegerile din noiembrie 2018. Acest număr a crescut însă la o medie de cinci pe săptămână în lunile de după scrutin. Nu de puține ori, ei ar fi primit chiar 15 informații într-o săptămână.
Cum răspund republicanii
Casa Albă nu a comentat informațiile dezvăluite de Tricia Newbold în fața membrilor HCGOR, dar republicanii au respins acuzațiile ei ca fiind cele ale unui „angajat nemulțumit”, care a fost sancționat în două rânduri în ultimele luni. În plus, republicanii din comitet l-au acuzat pe Cummings că gestionează o anchetă „partizană” a procesului de eliberare a autorizațiilor de securitate și că audierea lui Newbold a fost programată în ultima clipă, astfel încât ei nu au avut timpul necesar să se pregătească.
În general, republicanii consideră că anchetele realizate de comitetele dominate de democrați sunt parte a aceluiași efort de a sabota prin orice mijloace Administrația Trump. În condițiile în care raportul realizat de procurorul special Robert Mueller, legat de amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, pare că este favorabil liderului republican, democrații apelează acum la comitetele din Camera Reprezentanților unde sunt majoritari pentru a menține presiunea asupra lui Trump și a Casei Albe.
O lege adoptată în 1970, și extinsă apoi de câteva ori, protejează avertizorii guvernamentali împotriva represaliilor. Dar democrații spun că acuzațiile aduse de aliații lui Trump, privind existența unei conspirații a „statului paralel” împotriva președintelui în cadrul guvernului federal – împreună cu rapoarte, inclusiv unul de la un informator anonim, că administrația intenționează să renunțe la ofițerii de carieră din Departamentul de Stat care nu sunt considerați suficient de loiali lui Trump – au creat un climat de frică printre potențialii informatori.
„N-am văzut niciodată atât de mulți informatori care raportează risipă de bani, fraude, abuzuri și îngrijorare la nivel general”, a declarat consilierul unui membru democrat din HCGOR. „Pe de altă parte, niciodată n-am mai văzut informatori atât de speriați de ceea ce li s-ar putea întâmpla dacă se află cine sunt.”
Republicanii afirmă că mulți dintre angajații guvernamentali care depun mărturie provin din rândul funcționarilor nemulțumiți, că au o „agendă politică” sau că acuzațiile sunt de multe ori ridicole și neserioase. În condițiile în care scena politică americană este mai divizată ca oricând, analiștii prezic că anchetele și presiunile democraților din Congres împotriva Casei Albe se vor intensifica, iar numărul avertizorilor de integritate va crește exponențial. La fel de mult se vor intensifica însă și acțiunile republicanilor de a respinge acuzațiile privind presupusele ilegalități ale Casei Albe.