Evenimentul Zilei > International > Trump și-a pierdut răbdarea cu Erdogan: acționează în următoarele 24 de ore
Trump și-a pierdut răbdarea cu Erdogan: acționează în următoarele 24 de ore

Trump și-a pierdut răbdarea cu Erdogan: acționează în următoarele 24 de ore

Statele Unite sunt pe punctul de a impune sancțiuni Turciei pentru că a achiziționat sisteme de apărare aeriană ruse S-400.

Informația a fost obținută de Reuters, joi, din patru surse diferite, dintre care doi responsabili americani.

Într-o asemenea situație, relațiile și așa tensionate între Washington și Ankara, doi aliați în cadrul NATO, vor ajunge la incandescență.

Decizia, așteptată să fie luată din moment în moment, potrivit surselor citate, ar exaspera regimul Erdogan și ar complica teribil o relație a acestuia cu o eventuală administrație Biden.

Sancțiunile ar urma să vizeze președinția turcă a industriei apărării și pe șeful său, Ismail Demir, au mai spus sursele.

Anunțul de instituire a sancțiunilor ar urma să fie făcut vineri, sau chiar de joi noaptea, au mai declarat acestea, scrie Reuters.

În urma informației, lira turcească a înregistrat o scădere importantă. Sancțiunile americane ar putea produce pagube grave unei economii turce care se luptă din greu cu o recesiune din cauza crizei COVID, o inflație cu două cifre și rezerve valutare reduse dramatic.

Ankara trage de timp

Un important oficial turc a afirmat că sancțiunile se vor întoarce împotriva americanilor și va dăuna legăturilor dintre cei doi aliați NATO.

„Sancțiunile nu vor duce la nici un rezultat, vor fi contraproductive. Vor dăuna relațiilor noastre”, a spus el.

„Turcia este favorabilă rezolvării acestor probleme prin diplomație și negocieri. Nu vom accepta dictatele unilaterale”, a declarat oficialul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită de agenția Reuters.

Departamentul de Stat american și-ar putea modifica planurile, extinzând sau restrângând „raza de acțiune” a sancțiunilor prevăzute împotriva Turciei.

Totuși, sursele au declarat că anunțul sancțiunilor este iminent și că administrația Trump – care a așteptat multă vreme ca Turcia să facă o schimbare de direcție ca urmare a avertismentelor americane – și-a pierdut răbdarea și este gata să acționeze.

Rusia a livrat Turciei sisteme de apărare aeriană S-400 anul trecut și au fost testate în octombrie. Ankara a declarat că S-400 nu va fi integrat în sistemul de apărare al NATO și, deci, nu reprezintă nici o amenințare.

Washingtonul susține însă că bateriile de rachete ruse constituie o gravă amenințare și a exclus anul trecut Turcia din programul de dezvoltare al avionului F-35.