Evenimentul Zilei > International > Trump pune biciul pe General Motors să producă ventilatoare
Trump pune biciul pe General Motors să producă ventilatoare

Trump pune biciul pe General Motors să producă ventilatoare

Președintele american a invocat o lege ce datează din perioada războiului din Coreea pentru a obliga gigantul auto american să producă respiratoare artificiale, indispensabile în lupta contra coronavirus.

General Motors pierde vremea” , a scris, iritat,  Trump pe Twitter, exprimându-și exasperarea față de constructorul autor american, cu care negocierile trenează de prea multă vreme.

Această măsură excepțională se bazează pe „Defense Production Act”, care permite guvernului federal să mobilizeze sectorul industrial privat pentru nevoile de securitate ale țării.

Cererea de dispozitive de ventilație respiratorie în Statele Unite, ca și în alte părți, este enormă. Acestea ajută la salvarea persoanelor cu dificultăți de respirație, unul dintre simptomele grave ale coronavirusului.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a cerut insistent Casei Albe furnizarea de urgență a ventilatoarelor pentru a face față vârfului epidemiei Covid-19 în acest stat, care lovi în trei săptămâni.

Defense Production Act, lege foarte rar folosită, permite ministerului Sănătății să ceară celor de la General Motors „să accepte, să desfășoare și să acorde prioritate contractelor federale pentru producerea de respiratoare artificiale”.

Explicând decizia sa, Donald Trump a avertizat sectorul privat. „Nu vom ezita să folosim întreaga autoritate a guvernului federal pentru a face față acestei crize”, a spus el.

Dovadă că Statele Unite au basculat într-un capitol economic radical diferit, Peter Navarro (economist, asistent al președintelui și director al politicii comerciale și de fabricație), care până acum era în fruntea războiului comercial purtat împotriva Chinei, va fi acum coordonator al tuturor inițiativelor legate de Defense Production Act.

„Peter va face o treabă fantastică”, a prezis miliardarul republican, subliniind că Statele Unite ar putea exporta respiratoare dacă există un surplus. „Am putea ajuta o mulțime de oameni din întreaga lume”, a spus el.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE