''Tuturor oamenilor politici care au primit donaţii de la NRA, să vă fie ruşine!'', a strigat Emma Gonzalez la o adunare împotriva armelor la Fort Lauderdale, după ce l-a atacat pe Trump acuzându-l ca a fost susţinut financiar de către puternica grupare în timpul campaniei prezidenţiale din 2016. ''Ruşine să vă fie'', au reluat în cor cei prezenţi.

''Dacă preşedintele îmi spune în faţă că a fost o teribilă tragedie (…) este că nu poate face nimic. Eu l-aş întreba, cu cât a fost mânjit de National Rifle Association. Eu ştiu: 30 de milioane de dolari'', a spus mânioasă tânăra fată de 18 ani.

''Cât valorează aceşti oameni pentru dvs. domnule Trump?'', s-a lansat ea comparând suma cu numărul de focuri care au însângerat ţara de la începutul anului.''Faptul că tuturor li se permite să cumpere arme automate, nu e o chestiune de politică, este o chestiune de viaţă şi de moarte'', a declarat eleva mai târziu pentru AFP.

Emma Gonzalez a atacat şi pe parlamentarii americani ''finanţaţi de NRA şi care ne spun că nimic n-ar fi putut împiedica tragediile, sau că legi mai severe privind armele n-ar fi redus violenţa prin armele de foc''.

Trump s-a întreţinut sâmbătă cu primarul din Parkland, cu şeful poliţiei locale şi cu directorul liceului unde a avut loc tragedia. Aseară el a criticat pe Twitter atitudinea Partidului democrat după împuşcături. ''De ce democraţii n-au adoptat o lege în privinţa controlului armelor în timpul când erau majoritari în Cameră şi în Senat, în timpul administraţiei Obama? Fiindcă nu vroiau, iar acum nu fac altceva decât să comenteze!'', a scris Trump.

FBI a admis vineri un eşec serios când a ignorat pe 5 ianuarie un apel de la o rudă a lui Cruz care-şi exprimase intenţia de a împuşca persoane inclusiv într-o şcoală. Poliţia locală era şi ea alertată despre posibilul măcel săvârşit de Cruz, a afirmat CNN. Mama sa adoptivă ''a cerut de mai multe ori poliţiei să vină la ea fiindcă nu face faţă acceselor de violenţă, ameninţărilor şi comportamentului distructiv al individului''.