Trimisul lui Biden, mesaj pentru Iran: SUA nu se grăbeşte cu negocierilor nucleare. Cu alte cuvinte, nu vom grăbi sau încetini lucrurile din cauza alegerilor din Iran, a declarat oficialul.

Trimisul lui Biden, mesaj pentru Iran: SUA nu se grăbeşte cu negocierile nucleare

Alegerile iraniene din iunie nu sunt un factor în luarea deciziilor administrației Biden cu privire la modul de a continua negocierile nucleare.

Statele Unite nu intenţionează să se grăbească în negocierile cu Iranul pentru a încheia cu orice preţ un acord privind dosarul nuclear. Este declaraţia emisarului american Rob Malley.

„Nu intenţionăm să oprim ritmul discuţiilor noastre cu privire la alegerile din Iran. Ritmul va depinde de ceea ce putem obţine în timp ce apărăm interesele securităţii americane”. Sunt primele sale declaraţii publice de la numirea sa în funcţie de către preşedintele Joe Biden.

Trimisul lui Biden: „Cu alte cuvinte, nu vom grăbi sau încetini lucrurile din cauza alegerilor din Iran

Fostul preşedinte american Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear din 2015 cu Iranul. Cu scopul să împiedice Teheranul să achiziţioneze bombă atomic. Dar pe care îl considera insuficient, şi a restabilit toate sancţiunile impuse de SUA.

Joe Biden a anunţat că este gata să revină la acord dacă şi Iranul revine la respectarea restricţiilor impuse programului său nuclear.

Într-o scrisoare trimisă marţi şefului diplomaţiei americane Antony Blinken, 70 de deputaţi republicani. Dar şi 70 de deputaţi democraţi care cer administraţiei Biden să negocieze de la început un acord mai larg şi mai ferm cu Iranul.

Cu toate acestea, Joe Biden afirmă că vrea să revină mai întâi la acordul din 2015. Şi apoi să facă din acesta un punct de plecare. Se doreşte  negocierea unor angajamente mai „puternice şi mai durabile”.

Iranienii cer SUA să facă prima mișcare

Statele Unite au cerut, totuşi, să înceapă acest proces printr-o întâlnire directă cu Iranul. Liderii iranieni s-au opus până acum unei astfel de întâlniri şi cer mai presus de toate ridicarea cel puţin parţială a sancţiunilor.
„Credem că discuţiile directe sunt mai eficiente şi evită neînţelegerile, dar pentru noi substanţa este mai importantă decât formatul” , a declarat Rob Malley.  Sugerând că discuţiile indirecte, poate prin intermediul europenilor, ar putea permite în cele din urmă o începere a negocierilor.

De cealaltă parte, până în prezent, eforturile SUA de a se angaja din nou cu Iranul au întâmpinat un răspuns rece din partea liderilor iranieni.

Iranienii cer SUA să facă prima mișcare. Dar președintele Biden nu este pregătit să răspundă cererilor lor de ameliorare a sancțiunilor unilaterale înainte ca Iranul să revină la respectarea deplină a acordului nuclear, scrie news.yahoo.