Boom economic al lui Biden a început. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică prezice că SUA vor înregistra o creștere a PIB-ului cu 6,5% în 2021. Cifră care ar putea eclipsa majoritatea președinților americani postbelici, scrie publicația NationalInterest.

Harry Truman este cel care a stabilit recordul, cu o creștere de 8,6% în 1950. Președintele Obama a atins doar 2,6% în 2015, cel mai bun an al său. Primul an al președintelui Trump a fost de 3% în 2018, iar cel mai rău a fost un uriaș minus 3,7%, în 2020.

Cu planul său de stimulare de 1,9 trilioane de dolari, Biden urmează să se țină cu dinții de economie în următorii doi ani. Legislația include o serie de măsuri care asigură revenirea la era marilor guvernări, lucru la care alegătorii americani par să obiecteze teoretic, dar nu în practică. Pentru Biden este atât o victorie economică, cât și politică.

Dar, dacă vrea să mulțumească cuiva pentru asta, Biden ar trebui săo facă față de Trump. În absența amestecului lui Trump în alegerile din Georgia, democrații nu ar fi câștigat, probabil, cele două locuri necesare în Senat și controlul Camerei. Niciunul dintre succesele lui Biden nu ar fi posibil acum fără controlul Senatului. Cu un lider majoritar al Senatului, Mitch McConnell, republicanii ar fi putut să aplice manualul de obstrucționare care a funcționat bine împotriva lui Obama.

Detractorii plâng în pernă. Boomul economic al lui Biden a început

Deși republicanii speră să repete figura din 2010, o economie care duduie ar putea împiedica capacitatea lor de a triumfa, fie în Cameră, fie în Senat.

Dar nici Biden nu repetă greșelile pe care le-a comis Obama. Spre deosebire de Obama, nu se angajează în negocieri prelungite, așa cum a făcut fostul președinte în cazul sistemului de asistență medicală.

Biden realizează semnificația planului său de salvare, așa că săptămâna aceasta va veni cu un discurs în primetime joi, pentru a marca un an de la primul lockdown anti-covid. Biden se va prezenta ca președintele care se află pe drumul spre succes nu doar în combaterea virusului, ci și a efectelor sale economice.

Cu cele 60 de procente de care se bucură, potrivit unui sondaj recent, Biden va încerca să promoveze un proiect de lege de infrastructură și reformă electorală. Plus un proiect de lege de reconciliere pe care îl poate folosi în 2021. Dacă îl va implementa pentru infrastructură rămâne de văzut.

Singura problemă care l-ar putea împiedica ar fi imigrația.

Deși a fost subestimat, președintele democrat început să-și arate dinții, în timp ce împinge în față agenda legislativă. Deja este responsabil pentru cea mai mare dezvolatare a programelor de ajutor social, de la Lyndon B. Johnson pînă azi.