Evenimentul Zilei > International > Trei țări africane, ținute în șah de gruparea teroristă Boko Haram. Jihadiștii au lansat ieri cel mai mare raid în nordul Camerunului
Trei țări africane, ținute în șah de gruparea teroristă Boko Haram. Jihadiștii au lansat ieri cel mai mare raid în nordul Camerunului

Trei țări africane, ținute în șah de gruparea teroristă Boko Haram. Jihadiștii au lansat ieri cel mai mare raid în nordul Camerunului

Boko Haram a lansat ieri în extremul nordic al Camerunului un nou raid sângeros, răpind circa şaizeci de persoane, în majoritate femei şi copii, în timp ce armata din Ciad desfăşoară forţe în zona respectivă, în scopul de a pune capăt atacurilor lansate de pe teritoriul nigerian de către organizaţia islamistă.

Colonelul Djerou Ibrahim, care comandă operaţiunea armatei din Ciad, a declarat pentru aseară pentru AFP, la Maltam (nordul Camerunului), că forţele armate ale Ciadului ''vor înainta luni către inamic''.

''Combatanţii Boko Haram au năvălit duminică dimineaţa în două sate din zona Tourou, în sectorul Mokolo (regiunea extremului nordic camerunez, la circa 200 km de Maltam). Ei au incendiat proprietăţi concesionate şi au plecat luând cu ei circa şaizeci de persoane. Majoritatea persoanelor răpite sunt femei şi copii'', a declarat pentru AFP un ofiţer de poliţie din zona respectivă, precizând că ''atacul s-a soldat cu morţi'', fără să poată da o cifră precisă.

Este vorba de cea mai mare acţiune de răpire de persoane în regiunea extremului nordic camerunez întreprină de către islamiştii Boko Haram, ale căror incursiuni în acel sector au devenit frecvente de câteva luni.

Lunea trecută, Boko Haram a lansat o ofensivă împotriva unei baze militare cameruneze din Kolofata, în extremul nordic al ţării. Acest atac se pare că a fost unul dintre motivele declanşării intervenţiei Ciadului, care a făcut apel la ţările Africii Centrale să formeze o coaliţie mai largă pentru a lupta împotriva organizaţiei islamiste.

Noul atac al Boko Haram lansat duminică intervine în timp ce Ciadul a început să desfăşoare forţe în Camerun, afişându-şi dorinţa de a prelua controlul asupra oraşului Baga, situat în nord-estul Nigeriei.

Baga, oraş strategic situat pe malurile lacului Ciad, a căzut în mâinile islamiştilor la începutul lui ianuarie. Mărturii înfiorătoare privind atrocităţile comise de Boko Haram au îngrozit comunitatea internaţională, mai scrie AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit Amnesty International, atacul de la Baga este ''cel mai mare şi mai distrugător'' pe care l-a comis până în prezent Boko Haram de la începutul insurecţiei sale în 2009, soldată cu peste 13.000 de morţi şi 1,5 milioane de persoane strămutate.

În Baga s-a aflat într-o vreme cartierul general al unei forţe armate regionale din care făceau parte detaşamente din Nigeria, Ciad şi Niger. Dar cele din Ciad şi Niger s-au retras înainte de atac şi forţa regională este de fapt prea puţin activă.

Sâmbătă, un convoi de 400 de vehicule militare ciadiene, însoţite de elicoptere de luptă, a pătruns în Camerun, urmând ca trupele să fie operaţionale, potrivit preşedintelui Ciadului, Idriss Deby, chiar de a doua zi (ieri).

Nigeria, care n-a reuşit să pună capăt singură atacurilor Boko Haram, şi-a exprimat sâmbătă un sprijin condiţionat faţă de sosirea soldaţilor ciadieni pe teritoriul său. ''Orice sprijin faţă de operaţiunile noastre sunt binevenite, dar el trebuie să se conformeze operaţiunilor noastre în curs de desfăşurare, având în vedere faptul că este vorba de teritoriul Nigeriei'', declara Chris Olukolade, purtător de cuvânt al armatei din Nigeria.