Procurorii  DNA Constanța au dispus, astăzi, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților Cristian Matei director general al Companiei Naționale „Administrația Porturilor Dunării Fluviale” (C.N. A.P.D.F.) S.A. Giurgiu, și Răzvan Trandafir, la data faptelor director general interimar al Autorității Navale Române, pentru săvârșirea infracțiunilor de 
abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, favorizarea făptuitorului, respectiv complicitate la abuz în serviciu. Și fostul director general al ANR, Liviu Cazan, a fost trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la favorizarea făptuitorului. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt: “La data de 26 mai 2017, inculpatul Matei Cristian, în calitate de director al Companiei Naționale „Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A. Giurgiu” (C.N. A.P.D.F.), cu încălcarea dispozițiilor legale privitoare la buna gestiune financiară în administrarea patrimoniului public, a îndeplinit în mod defectuos, cu rea credință, acte ce țin de atribuțiile de serviciu, conducere, administrare și control.

Concret, acesta împreună cu inculpatul Trandafir Răzvan-Gabriel, la instigarea inculpatului Cazan Liviu-Aurelian, au semnat un act adițional la un contract de vânzare – cumpărare prin care un imobil a trecut, fără plată, din patrimoniul C.N. A.P.D.F. Giurgiu în patrimoniul Autorității Navale Române (ANR).Aceste demersuri ale inculpaților au condus la producerea unui prejudiciu C.N. A.P.D.F. Giurgiu în sumă de 255.372,726 euro fără TVA (reprezentând contravaloarea respectivului imobil), concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Autoritatea Navală Română.

Acționând în această manieră, inculpații Matei Cristian și Trandafir Răzvan-Gabriel au urmărit fraudulos, îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Cazan Liviu-Aurelian”, informează DNA Constanța. Liviu Cazan a fost trimis în judecată în 16 mai a.c. pentru achiziționarea “supraevaluată” a Gării Fluviale Cernavodă, declarând, pentru EVZ, că expertiza și vânzarea imobilului au fost avizate de ANR și de ministerul Transpoorturilor. Până la această dată Compania Națională „Administrația Porturilor Dunării Fluviale” (C.N. A.P.D.F.) S.A. Giurgiu nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.