Trei ani de la prăbușirea avionului MH17. Familiile victimelor tragediei din Ucraina încă își caută dreptatea

Trei ani de la prăbușirea avionului MH17. Familiile victimelor tragediei din Ucraina încă își caută dreptatea

Autoritățile malaeziene speră că suspecții în cazul doborârii cursei Malaysia Airlines MH17 ar putea fi inculpați până în decembrie, urmând să fie aduși în fața instanței în Olanda.

Ministrul malaezian pentru Transporturi, Liow Tiong Lai, a declarat că autoritățile din țara sa speră ca suspecții, acuzați de doborârea avionului, să fie cunoscuți până la finalul acestui an.

Aparatul Boeing 777 a fost doborât de o rachetă rusească, de tip Buk, deasupra regiunii Donbas din Ucraina, controlată de separatiștii pro-ruși care luptau cu forțele guvernamentale ucrainene.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Hangarul în care au fost strânse resturile avionului, recuperatedin Ucraina și fotografiate de jurnaliști din toată lumea FOTO: AGERPRES

Comisia de anchetă olandeză (Dutch Safety Board) a ajuns la această concluzie încă din octombrie 2015.

Toți cei 298 de oameni aflați la bord, dintre care 196 de olandezi, au fost uciși.

Comemorarea victimelor

Familiile și prietenii celor care au murit acum trei ani, când o rachetă sol-aer a lovit avionul de pasageri al companiei Malaysia Airlines, au participat comemorarea evenimentului, lângă Amsterdam. La ceremonia de inaugurare a unui monument de lângă aeroportul din Amsterdam au participat Regele și Regina Țărilor de Jos.

Anchetatorii internaționali continuă să strângă probe pentru a-i aduce la judecată pe cei responsabili acest act abominabil. Racheta Buk a fost trasă de pe teritoriul din Estul Ucrainei, aflat în inima războiului, de către un lansator mobil de rachete, adus din Rusia, spun investigatorii. Rusia a negat orice implicare și a denunțat aceste concluzii ca fiind motivate politic.

Judecați în Olanda

Pasagerii de la bordul aeronavei erau din 17 țări, dar majoritatea erau olandezi. De aceea, guvernul de la Haga, prin Ministerul de Externe, a anunțat, la începutul lunii, că toți suspecții vor fi judecați în Olanda, conform legilor olandeze.

O echipă de anchetatori, condusă de olandezi, din care făceau parte specialiști din Australia, Belgia, Malaezia și Ucraina, a anunțat că racheta a fost trasă din Estul Ucrainei de către separatiștii proruși. Aceste concluzii contrazic ideea Rusiei că avionul ar fi fost doborât de armata ucraineană.