Trei ani de Covid 19, văzuți în zece statistici mondiale. Au fost produse sute de miliarde de măști de protecție

Trei ani de Covid 19, văzuți în zece statistici mondiale. Au fost produse sute de miliarde de măști de protecție Sursa foto: arhiva evz

Pandemia de Covid 19 și-a pus amprenta asupra planetei, așa cum nu s-a întâmplat niciodată. Milioane de oameni au murit, în timp ce unul din șase locuitori ai planetei a fost infectat, cel puțin o dată cu virusul chinezesc.

Zece statistici despre pandemia de Covid 19 ne oferă date foarte îngrijorătoare despre cât de aproape a fost omenirea de un cataclism social.

Din momentul în care Organizația Mondială a Sănătății a decis să instituie starea pandemică, provocată de coronavirus, și până în prezent, au murit 6, 8 milioane de oameni. Spre exemplu, cifra reprezintă o treime din populația României.

În plus, 752 de milioane de oamenii au fost infectați, foarte mulți dintre ei fiind spitalizați în stare gravă, informează  Organizația Mondială a Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei de la OMS mai susțin că la cele două cifre mai trebuie adăugat și numărul celor care au murit post Covid, din cauza unor afecțiuni directe sau indirecte, care au legătură directă cu infectarea cu acest virus.

S-au administrat 13 miliarde de doze de vaccin

După primul an al pandemiei, când marile companii farmaceutice au scos pe piața primele două vaccinuri, Pfizer și Moderna, au fost administrate peste 13 miliarde de doze, în rapel, două, trei sau de patru ori, cum a fost cazul din Israel.

La nivel mondial, 69.4 la sută din populație a fost vaccinată, cel puțin cu o doză de vaccin, cifra fiind mai mică în țările sărace sau foarte sărace.

Blocați în case

Ca urmare a măsurilor luate de autoritățile medicale, de împiedicare a răspîndirii virusului, peste 4.5 miliarde de oameni au fost carantinați, pentru diferite perioade de timp, în propriile locuințe.

La nivel mondial, 110 țări și teritorii au luat măsura carantinei obligatorii pentru toți oamenii. Cifra reprezintă 60 la sută din populația totală de pe Terra.

Producție uriașă de măști de protecție

În total, susțim cei de la OMS, ca o estimare, în total de la debutul pandemiei au fost produse 224 de miliarde de măști de protecție, și asta doar în China.

La începutul pandemiei a existat o criză de materiale sanitare, după ce problema pandemiei a devenit critică. Multe țări au dus o luptă la propriu pentru aprovizionarea cu măști de protecție sau echipamente medicale. Au existat cazuri, când avioane încarcate, au fost rerutate spre alte locații, încă înainte de decolare, și asta pentru că o altă țară a plătit mai mulți bani.

Învățământul online

Printre măsurile anti pandemie luate de autorități, s-a numărat și școala online.

Școlile şi universităţile din 151 de ţări, cu un total de 1,29 miliarde de elevi și studenți au învățat de acasă.

Economia lumii a regresat cu 3,1%

La nivel mondial, în cei doi ani și jumătate de pandemie, economia a regresat, cifra agreată de specialiști fiind de 3.1 la sută.

Acest lucru s-a văzut în PIB-ul mondial, care a scăzut dramatic, și a dus la un șomaj accentuat, fiind pierdute peste 135 de miliaoen de locuri de muncă.

Transporturile aeriene lovite în plin

În primul an de pandemie, industria aviatică a cunoscut o prăbușire fără precedent. Transportul de persoane, pe calea aerului, a scăzut cu 60 la sută, față de anul 2019. Foarte multe aeroporturi au fost închise și personalul a fost trimis în șomaj.

Nici în anul 2022, industria nu și-a revenit complet, procentul pasagerilor transportați find mai mic cu 27%-29%, faţă de anul 2019.

S-a redus poluarea

Cum industria și-a oprit motoarele, oamenii fiind închiși în propriile locuințe, industria mondială a intrat într-un șomaj tehnic prelungit. Asta a făcut ca poluarea să scadă cu 5.2 la sută.

Specialiștii în mediu susțin că acest procent nu a fost suficient pentru a reduce poluarea la nivel mondial, și nici pentru a inversa fenomenul de încălzire climatică.

COVID 19 a provocat foarte multe depresii

Din cauza fricii de necunoscut, la nivel mondial au fost înregistrate foarte multe cazuri de persoane care prezentau depresii, în special la femei și la tineri. Cifra a fost mai mare cu 25 la sută, față de anul 2019.

Medicii au transmis că izolarea forțată în propriile case, a fost un factor de stres suplimentar.