Trecerea la ora de iarnă. Schimbările pentru care trebuie să ne pregătim

Trecerea la ora de iarnă. Schimbările pentru care trebuie să ne pregătimOră. Sursa foto: Dreamstime.com

În ultima duminică din luna octombrie, se trece la ora de iarnă. Astfel, în noaptea dintre 28 și 29 octombrie, ceasurile se dau înapoi, ora 03:00 devenind ora 04:00. Potrivit specialiștilor, schimbarea orei poate avea efecte nedorite asupra organismului nostru. Din fericire există modalități prin care îl putem ajuta să se adapteze mai bine schimbării.

Trecerea la ora de iarnă. De când a fost adoptat acest sistem

România a trecut la acest sistem în anul 1932, când ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie, practica rămânând valabilă până în anul 1943. 

S-a revenit la această practică după 36 de ani, mai precis în anul 1979, când a fost semnată o convenție la nivel european în acest sens. În anul 1997, printr-o ordonanţă de guvern, orarul de vară a fost din nou adaptat la cel practicat de ţările Uniunii Europene. Cei care au introdus pentru prima dată ora de vară au fost germanii. Se întâmpla în anul 1916, iar intervalul de timp dura între 30 aprilie şi 1 octombrie. 

Pe urme le-au călcat britanicii, care au trecut la acest sistem  în același an, dar intervalul era cuprins între 21 mai şi 16 octombrie. Au urmat Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. 

Unele state vor să renunțe la această practică

Însă, există tot mai multe state care ar dori să renunțe la această practică. Ideea a început să fie dezbătută în Uniunea Europeană încă din 2018. Statele Unite ale Americii au făcut primul pas în acest sens. Astfel, în anul 2022 Senatul SUA  a adoptat, cu unanimitate de voturi, legea prin care nu mai era nevoie să se treacă de la ora de iarnă la cea de vară. 

Doar că prevederea trebuia să treacă și de Camera Reprezentanților și să fie apoi promulgată de președintele Joe Biden, ceea ce încă nu s-a întâmplat. Deocamdată, în Statele Unite, s-a apelat la o soluție de compromis. Trecerea la ora de vară s-a decalat, schimbarea amânându-se până în prima săptămână a lunii noiembrie.

Regula celor opt ore de somn este un mit. Cum ne dăm seama că dormim suficient

Schimbarea orei ne afectează masiv organismul.

Cum ne afectează schimbarea orei?

Schimbarea orei ar putea avea avea efecte negative asupra sănătății noastre. Potrivit specialiștilor, în primele pot apărea simptome de iritabilitate, insomnie, oboseală pe parcursul zilei, dar poate fi afectat și sistemul imunitar.

Mai mult, medicii au constatat faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni de după schimbarea orei. S-a constatat și o creștere de șase procente a numărului de accidente de circulație mortale. 

Cum ne pregătim pentru schimbare

Din fericire există modalități prin care putem să ajutăm organismul să se adapteze mai bine la schimbare. Păstrarea ritmului regulat de somn înainte și după schimbarea orei este esențial. Nu trebuie să faceți altceva decât să vă treziți la aceeași oră dimineața. Organismul eliberează cortizol dimineața pentru a vă face mai alert. Pe măsură ce ziua avansează, veți deveni din ce în ce mai obosit. Asta,  deoarece nivelul de cortizon scade, limitând impactul schimbării de oră asupra somnului. 

Obișnuirea corpului cu noua oră trebuie să se facă treptat și trebuie să se producă  parcursul unei săptămâni prin schimbarea orei de culcare cu 10-15 minute în fiecare zi. Mențineți un regim alimentar regulat Mâncarea poate contribui, de asemenea, la sincronizarea ceasului corporal.