Trecerea la ora de iarnă vine cu o veste proastă pentru români: Vor plăti mai mult!

Trecerea la ora de iarnă vine cu o veste proastă pentru români: Vor plăti mai mult! Sursa: Arhiva EVZ

S-a schimbat ora în România în această noapte, iar oamenii vor plăti facturi mai scumpe la energia electrică și se vor confrunta cu stări de anxietate. Acestea nu sunt singurele dezavantaje.

S-a schimbat ora în România, după ce țara noastră a trecut la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică. Românii și-au dat ceasurile înapoi cu o oră, iar ora 4:00 dimineața a devenit ora 3:00 dimineața.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. Mai multe țări din UE au decis să nu mai schimbe ora, mai ales de când au constatat că au parte de facturi mai mari. Cu această problemă se vor confrunta și românii.

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an vine cu o senzaţie de disconfort, cu dureri de cap, anxietate, oboseala, dar și cu facturi mai mari la energie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursă: Zagorskid | Dreamstime.com

În contextul scumpirilor la energia electrică, trecerea la ora de iarnă va veni cu un „disconfort” financiar. Începând de duminică dimineața, când ora 4 a devenir ora 3, se va ăntuneca mai devreme, iar în acest context, consumul de curent electric va crește. Cea mai scurtă zi din an va fi cea de pe 21 decembrie, când va avea loc solstițiul de iarnă.

De ce se schimbă ora în România

Potrivit Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.

Țara noastră a adoptat acest sistem în 1932. La momentul respectiv, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost în vigoare. În 1979, autoritățile au decis să revină la această schimbare.

Cu toate astea, multe state din Europa au renunțat la schimbarea orei. Și România a luat în considerare acest lucru, potrivit Capital.