Produsele care vor dispărea total din Europa. S-a dat lege, nimeni nu mai poate vinde așa ceva

Produsele care vor dispărea total din Europa. S-a dat lege, nimeni nu mai poate vinde așa ceva Comisia Europeană / Sursa foto: Arhiva EVZ

Parlamentul European a aprobat un act normativ care interzice intrarea în UE a produselor rezultate prin exploatarea copiilor sau a muncii forțate. Se va reglementa și un sistem care va permite confiscarea acestor mărfuri dacă există dovezi care să arate exploatarea forței de muncă.

Parlamentul European a aprobat joi o rezoluţie prin care solicită interzicerea în UE a produselor rezultate în urma muncii forţate, cum este cazul celor fabricate în provincia chineză Xinjiang, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

160 de milioane de copii exploatați

Cele mai recente cifre arată că munca decentă nu este, deocamdată, o realitate pentru multe persoane din întreaga lume și că mai sunt încă multe de făcut: 160 de milioane de copii – unul din zece la nivel mondial – sunt victime ale muncii copiilor, iar 25 de milioane de persoane se află într-o situație de muncă forțată, potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul Parlamentului European.

Comisia Europeană a anunțat încă de anul trecut că vor fi luate măsuri drastice. „Europa transmite un semnal puternic că activitățile economice nu pot să se înfăptuiască niciodată cu prețul demnității și al libertății oamenilor. Nu dorim ca pe rafturile magazinelor noastre din Europa să existe bunuri produse de oameni exploatați prin muncă forțată. Acesta este motivul pentru care lucrăm la interzicerea bunurilor obținute prin muncă forțată“, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisie Europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marfa va fi confiscată

Documentul de joi a fost aprobat cu 503 voturi pentru, 6 împotrivă şi 4 abţineri și prevede o colaborare cu statele terţe şi elaborarea de instrumente pe baza cărora autorităţile publice să poată confisca produse la frontierele UE dacă există dovezi că acestea sunt rezultate în urma muncii forţate.

Statele Unite şi Canada au interzis deja unele importuri constând în mărfuri fabricate cu ajutorul muncii forţate.

China luată în vizor

În dezbaterea premergătoare votării rezoluţiei s-au făcut referiri la cele mai recente documente despre aşa-numitele tabere de reeducare pentru uiguri în provincia chineză Xinjiang, care în realitate sunt o formă de muncă forţată pe care unii eurodeputaţi au descris-o drept ''sclavia secolului al XXI-lea''.

Potrivit unor organizaţii de apărare a drepturilor omului, cel puţin un milion de uiguri şi membri ai altor etnii musulmane sunt sau au fost încarceraţi în lagăre în această regiune din nord-vestul Chinei.

În luna aprilie,China a ratificat Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) asupra muncii forţate. Aceasta era una dintre condiţiile puse de Uniunea Europeană (UE) pentru a ratifica la rândul ei un acord bilateral asupra investiţiilor.