Trebuie să cunoști aceasta dacă te vaccinezi. Ce persoane sunt predispuse la reacții adverse
- Adrian Horeboiu
- 17 februarie 2021, 11:50
Profilul persoanei predispuse la reacții adverse în urma administrării vaccinului a fost prezentat de coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
Profilul persoanei predispuse la reacții adverse în urma administrării vaccinului a fost prezentat de coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
Majoritatea persoanelor care au prezentat reacții adverse după imunizare au fost de sex feminin, iar media de vârstă a acestora este de 41 de ani.
Medicul Gheorghiţă a precizat că 77% dintre persoanele care au raportat nereguli sunt femei, iar vârsta medie a fost de 41 de ani, cu extreme între 19 și 88 de ani.
Femeile, mai predispuse la reacţii adverse
Conform sursei, perioada medie între data vaccinării și data debutului reacțiilor adverse a fost de 21 de zile, cu extreme între 0 și 21 de zile.
"În funcție de severitatea manifestărilor, au fost raportate zero cazuri de reacții severe și 432 de cazuri de reacții clasificate ca nesevere.
În ceea ce privește distribuția, 51% au fost reacții de tip local, cu durere, tumefacție, erupție la locul de administrare, febră și frison.
Nu a existat șoc anafilactic
34% dintre persoane au raportat ca reacție adversă dureri musculare și articulare, 30% cefalee", a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.
Nu au fost cazuri de șoc anafilactic de la debutul campaniei de vaccinare, potrivit sursei.
Care este vaccinul campion la reacții adverse
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a spus, marţi, că potrivit datelor statistice din țara noastră, cele mai multe reacții le-au înregistrat românii care s-au imunizat cu doze de la Pfizer.
"La reacții adverse sunt: Pfizer - 556 de reacții adverse, cu durere la locul unde a fost realizat vaccinul şi 2300: febră, cefalee, stare de obseală.
Pfizer - cele mai multe reacţii adverse, AstraZeneca - cele mai puţine Număr total la reacții adverse la Moderna: avem 9 reacții de tip local şi 75 de reacții generale.
AstraZeneca: 7 reacții raportate, 4 la nivel local şi trei cu febră, cefalee, oboseală sau insomnie", a spus Valeriu Gheorghiță.