Tratatul de la Varșovia și paralela cu NATO. O privire detaliată în cartea „La est de Cortina de Fier”

Tratatul de la Varșovia și paralela cu NATO. O privire detaliată în cartea „La est de Cortina de Fier”Tratatul de la Varșovia, Sursa foto: Wikipedia

Tratatul de la Varșovia se dorea a fi o replică a Tratatului Nord-Atlantic deja existent. Textele celor două sunt destul de asemănătoare conforme normelor de drept internaţional.

Diferența între cele două este aceea că, în timp ce NATO continua să crească și să se extindă, Tratatul de la Varșovia s-a autodizolvat în anul 1991.

În cartea „La est de Cortina de Fier”, autorul Corneliu Filip relatează ceea ce el consideră interesant în ceea ce privește Tratatul de la Varșovia.

Tratatul de la Varșovia

Autorul precizează: „Interesant mi s-a părut ultimul articol (al 11-lea) din Tratatul semnat la Varşovia. Deşi încheiat pe o perioadă de 20 de ani, la fel ca şi NATO, cu posibilităţi de prelungire încă 10 ani, s-a introdus precizarea (ca o premoniţie?!, dar atunci în scop propagandistic): „În cazul în care Europa va fi creat un sistem de securitate colectivă, lucru spre care părţile contractante vor tinde neîncetat, prezentul Tratat îşi va pierde valabilitatea în ziua intrării în vigoare a Tratatului general european!.”

Corneliu Filip adaugă: „În acest context ştim că România a venit cu ideea desfiinţării simultane a celor două blocuri militare. Ceauşescu declara în 1966, la Consfătuirea de la Bucureşti; „Considerăm că blocurile militare au devenit un anacronism în viaţa politică. Numai prin desfiinţarea lor vom putea ajunge la o adevărată securitate în Europa. Vom putea influenţa crearea condiţiilo de securitate în întreaga lume! Totuşi, deşi făcută în 1966, abia peste 8 ani, ea a fost acceptată explicit în comunicatul Consfătuirii Comitetului Politic Consultativ de la Varşovia, din 17-18 aprilie 1974.”

Organizarea internă a textelor

Textele celor două pacturi militare sunt destul de limitate și nu oferă prea multe detalii. Pe lângă documentul NATO, „în documentul semnat la Varşovia sunt şi mai puţine precizări. Astfel, în articolul 6 se consemnează: „În scopul înfăptuirii consultărilor prevăzute în prezentul Tratat între statele semnatare ale Tratatului şi pentru examinarea problemelor ce se vor ivi în legătură cu aplicarea prezentului tratat se creează un Comitet Politic Consultativ, fiecare stat semnatar al tratatului va fi reprezentat printr-un membru al guvernului sau printr-un alt reprezentant numit în mod special. Comitetul poate crea organe auxiliare care s-ar dovedi necesare”.

Astfel, deseori s-a pus întrebarea: de ce sunt atât de puține precizări privind organizarea internă? Autorul relatează:„ Dincolo de secretomania care înconjoară orice alianţă militară, se poate spune că documentele semnate pe 14 mai 1955 la Varşovia au fost redactate în grabă. Sau că sovieticii aveau propriile structuri cu care controlau deja armatele statelor „prietene”? Concluzia era simplă: directivele, ordinele, instrucţiunile trimise în numele Tratatului reflectau în fapt puncte de vedere ale Uniunii Sovietice.”

Însă, subiectul este mult mai amplu și este detaliat pe larg în cartea „La est de Cortina de Fier”. Dacă v-am stârnit curiozitatea, puteți comanda cartea de pe edituradecarte.ro

Ne puteți urmări și pe Google News