Tratate cu antibiotic, virozele respiratorii pot fi fatale
- Oana Nicolae
- 9 decembrie 2019, 06:09
Suntem deja în sezonul rece, iar odată cu acesta au început să apară și virozele respiratorii, ale căror simptome, în loc să ne trimită la medicul de familie, ne transformă, adesea, în propriii specialiști. Luăm antibiotice fără să avem un motiv întemeiat, iar efectul pe termen lung este dezvoltarea unor bacterii tot mai puternice și boli din ce în ce mai greu de tratat, unele chiar mortale, spun specialiștii.
Unul din doi români urmează anual un tratament cu antibiotice, în majoritatea cazurilor nefiind necesar acest lucru. Fie din comoditate, fie din lipsă de timp, ne tratăm de afecțiuni banale cu antibiotic luat după ureche, fără să avem o rețetă din partea medicului.
Cu adevărat îngrijorător este faptul că există și cazuri în care medicii prescriu acest tip de medicamente cu foarte mare ușurință și farmaciști care sunt de acord să dea antibiotice fără rețetă.
Infecţiile ar putea să redevină principala cauză de mortalitate
În urmă cu o sută de ani, înainte de introducerea pe piață a antibioticelor, infecțiile erau principala cauză a mortalității la nivel global. Specialiștii sunt din ce în ce mai îngrijorați că ne-am putea întoarce în același punct, din cauza abuzului de medicamente luate pentru orice banalitate.
„Foarte mulți oameni tratează greșit virozele, recurgând imediat şi din proprie iniţiativă la administrarea antibioticelor fără prescripţie medicală. Niciun pacient nu ar trebui să ia antibiotic dupa cum crede de cuviință. Doar medicul poate hotărî acest lucru. De când profesez, am observat că sunt anumite situații în care antibioticul este folosit în mod abuziv. Spre exemplu, în cazul infecțiilor respiratorii virale, când pacientul strănută, îi curge nasul sau îl doare în gâț.
Medicul de familie ar trebui să își informeze pacienții că o simplă răceală este o cauză virală asupra căreia antibioticul nu are niciun efect benefic, doar nedorit. Antibioticul nu acționează doar asupra bacteriei care a provocat infecția, el distruge și bacterii bune care ar trebui să ne protejeze împotriva bolilor. În timp, se creează așa numita rezistență la antibiotic.
Astfel, următoarea infecție va deveni mult mai greu de tratat. Pentru pacienții diagnosticați cu infecții rezistente la antibiotice, riscul de deces crește considerabil. În următorii ani, vor trebui găsite noi medicamente, noi soluții”, a declarat pentru Evenimentul zilei Mariana Negrău, medic de familie.