Evenimentul Zilei > Actualitate > Tratamentul neobișnuit încercat în SUA pentru salvarea bolnavilor de Ebola. În unele cazuri A FUNCȚIONAT
Tratamentul neobișnuit încercat în SUA pentru salvarea bolnavilor de Ebola. În unele cazuri A FUNCȚIONAT

Tratamentul neobișnuit încercat în SUA pentru salvarea bolnavilor de Ebola. În unele cazuri A FUNCȚIONAT

În lipsa unui vaccin sau a unui tratament pentru Ebola, medicii au recurs la o metodă mai puțin obișnuită pentru a trata pacienții: transfuzie din sângele unor persoane care s-au vindecat de Ebola la alți bolnavi. Unii dintre ei și-au revenit.

Mai mulți pacienți din SUA au primit deja sânge sau plasmă de la supraviețuitori ai bolii. Medicii încă dezbat dacă un astfel de tratament are cu adevărat efect.

Kevin Brantley este unui dintre supravieuțuitorii Ebola. O cauză posibilă ar putea fi și transfuzia de sânge de la un tânăr din Africa care a trecut prin această boală.

Momentan, transfuziile de sânge sunt un tratament experimental pentru Ebola. Supraviețuitorii pot avea un nivel ridicat de anticorpi în sânge care pot ajuta ajuta alți pacienți să lupte cu virusul.

La rândul lui, Brantley a donat sânge și plasmă pentru trei alți bolnavi. Nu a putut să doneze și pentru Thomas Duncan, liberianul care a murit din cauza virusului la un spital din Dallas, pentru că nu aveau aceeași grupă de sânge.

Asemnătoare vaccinurilor aflate în pregătire

Transfuziile de sânge sunt similare cu vaccinuri aflate acum în dezvoltare, care folosesc anticorpi artificiali apropiați celor care se găsesc în sângele supraviețuitorilor.
Dr. Jesse Goodman, profesor de boli infecțioase la Georgetown University Medical Center, spune că în comunitatea medicală concluzia este că au nevoie de mai multe cercetări pentru a se convinge de eficiența transfuziilor de sânge.

„Nu știm încă dacă transfuziile de sânge de la cineva care s-a vindecat de Ebola chiar ajută. Faptul că unele persoane care primesc sânge se fac bine nu înseamnă neapărat că datorită sângelui transfuzat s-a întâmplat asta”, a declarat medicul.

Îngrijirile medicale primite cât mai repede și strea generală a pacientului (imunitatea lui) sunt alți factori importantți care ajută bolnavii să supraviețuiască. Pentru a se stabili eficacitatea transfuziilor este nevoie de mai multe studii.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: