Tratament revoluționar COVID-19: Numărul deceselor și a cazurilor grave a scăzut cu 67%

Tratament revoluționar COVID-19: Numărul deceselor și a cazurilor grave a scăzut cu 67%

Un preparat de anticorpi monoclonali dezvoltat de compania farmaceutică AstraZeneca ar putea, potrivit primelor rezultate, să reducă semnificativ numărul de cazuri severe de infectare cu COVID-19, precum și numărul deceselor. Compusul a redus la jumătate numărul morților, în contextul administrării sale în termen de șapte zile de la apariția simptomelor, relatează Der Spiegel.

AstraZeneca a dezvoltat un nou tratament COVID-19

Luni, 11 octombrie, compania AstraZeneca a anunțat că a obținut rezultate bune în ceea ce privește un nou tratament preparat cu anticorpi pentru pacienții infectați cu coronavirus. Este vorba despre compusul AZD7442, care a redus la jumătate cazurile de evoluții severe și decese la bolnavii de COVID-19 atunci când a fost administrat în termen de șapte zile de la apariția simptomelor. În cazul în care tratamentul a fost administrat în termen de cinci zile, numărul persoanelor care au prezentat simptome grave sau au murit a scăzut cu 67% față de situația pacienților cărora li s-a administrat un agent placebo.

Medicamentul este format din doi anticorpi care se administrează cu ajutorul unei seringi. Potrivit producătorului, doza este de 600 de miligrame. Anticorpii produși artificial în laborator sunt concepuți să rămână în organism timp de luni de zile pentru a lupta împotriva virusului în cazul unei infecții. Spre deosebire de vaccin, anticorpii sunt eficienți în special în cazul persoanelor al căror sistem imunitar este vulnerabil.

„Aceste rezultate pozitive indică faptul că simpla administrare intramusculară a AZD7442 ar putea juca un rol important în combaterea pandemiei”, a declarat directorul studiului, Hugh Montgomery.

Numărul deceselor sau ale simptomelor grave a scăzut cu 67%

Studiul de fază III a fost efectuat pe aproximativ 900 de pacienți adulți cu simptome ușoare până la moderate de COVID-19, care nu erau internați. Cu toate acestea, o mare parte dintre participanți (90%) aparțineau unor grupuri cu un risc crescut de evoluție severă, din cauza unor boli anterioare precum cancerul, diabetul sau bolile cardiovasculare, de exemplu.

În urma studiului, specialiștii au descoperit evoluții severe ale simptomelor în doar 18 dintre cazuri, în rândul pacienților cărora li s-a administrat noul tratament, spre deosebire de grupul paralel de studiu, unde 37 de bolnavi s-au confruntat cu simptome severe.

Preparatul poate fi utilizat atât ca profilaxie, cât și ca mijloc de terapie, a declarat Mene Pangalos de la AstraZeneca, potrivit comunicatului. „Intervenția timpurie cu anticorpul nostru poate reduce în mod semnificativ progresia unei evoluții severe și poate proteja (n.r. pacientul) timp de șase luni”, a declarat el.

Terapii similare cu așa-numiți anticorpi monoclonali sunt în prezent dezvoltate și testate de Regeneron, Eli Lilly și GlaxoSmithKline. Compania elvețiană Roche a dezvoltat, de asemenea, un „cocktail” de anticorpi asemănător.

AstraZeneca dorește să solicite o aprobare de urgență în SUA pentru administrarea profilactică a noului medicament. „Vom continua să discutăm cu autoritățile de reglementare despre noile date”, a declarat o purtătoare de cuvânt a AstraZeneca.

Rezultatele finale și complete ale studiului ar urma să fie publicate într-o revistă auditată independent. Un alt studiu examinează efectul AZD7442 la pacienții spitalizați.

Ne puteți urmări și pe Google News