Bilanțul tranzacțiilor în 2023. Învingătorii și perdanții unr afaceri de sute de milioane de euro

Bilanțul tranzacțiilor în 2023. Învingătorii și perdanții unr afaceri de sute de milioane de euro Sursa foto: arhiva EVZ

Anul 2023 a fost un an prolific pentru câteva companii din România. S-au efectuat tranzacții importante în principalele ramuri economice de la telecomunicații servicii până la retail.

În 2023 s-au produs cele mai multe tranzacții din România. Au fost multinaționale care au părăsit piața autohtonă în timp ce alte companii s-au extins prin preluarea anumitor rivali.

Tranzacții în 2023

Este și cazul lanțului de supermarketuri Mega Image administrate de grupul Delhaize. Retailerul belgian a cumpărat rețeaua de magazine Profi, după o tranzacție de 1,3 miliarde de euro la fondul de investiții MidEuropa Partners.

Achiziția va consolida poziția retailerului pe piața din România. Cu cele peste 960 de magazine, Mega Image a înregistrat vânzări combinate de peste 20 de miliarde. La momentul tranzacției lanțul de supermarketuri Profi avea 1650 de puncte comerciale.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2022, la nivel național Profi s-a clasat pe locul trei în privința vânzărilor înregistrate cu afaceri însumând aproximativ 11,70 miliarde de lei, mult peste cele 8,7 miliarde de lei raportate de Mega Image în 2022, potrivit datelor oferite de Ministerul Finanțelor. Piața de retail este împărțită acum între grupul german Scwarz, (care deține supermarketurile Lidl și Kaufland), Carrefour, Auchan și Metro.

Produse expirate și mizerie în frigidere la Mega Image. ANPC a închis temporar 11 magazine

Sursa: Arhiva evz

Principalii jucători de pe piața de telefonie mobilă

În 2021, Romtelecom a fost preluat de Orange pentru 268 de milioane de euro. În prezent principalii jucători de piața de telefonie mobilă din România sunt: Orange, RCS-RDS, Vodafone și Telekom. În 2024 Este puțin probabil ca operatorii de telefonie mobilă să fuzioneze. Autoritățile de concurențe se tem că o posibilă fuziune va genera scumpiri și efecte negative asupra utilizatorilor.

ENEL este o altă companie care a părăsit piața din România. În luna martie grupul de utilități italian a predat activitățile către grecii de la Public Power Corporaton (PPC). În România, ENEL asigura servicii de distribuire a utilităților în Banat, Dobrogea și în Capitală plus alte investiții în energia regenerabilă. Tranzacția s-a finalizat în octombrie după ce a fost validată de Comisia Europeană.

Tranzacții pe piața bancară

În ceea ce privește piața bancară, Unicredit a cumpărat grupul Aplha Bnal. Italienii au anunțat tranzacția în luna noiembrie. Astfel, Unicredite a intrat în posesia unui pachet de acțiuni de 9% din acțiunile băncii-mamă. Pentru activitățile din România italienii au plătit 300 de milioane de euro.

Pentru pachetul de acțiuni de 9% a plătit 293.5 milioane euro. Prin urmare, Unicredit, cu o cotă de 12% din piața, devine a treia bancă din sistemul bancar românesc, fiind depășită doar de Banca Transilvania și BCR.

Sursa foto: Arhiva EvZ

First Bank România, preluat de Intessa San Paolo

Tot în 2023, Intessa San Paolo, a doua mare bancă a Italiei cumpără First Bank Romania, fosta Piraeus Bank. În ceea ce privește valoarea tranzacției, portalul Profit.ro. a estimat că ar fi vorba de 200 de milioane de euro, însă o altă sursă a precizat că ar fi fost vorba de 130 milioane de euro.

Banca Transilvania cumpără în 2023 filiala OTP Bank. Acealși portal economic Profit.ro scria în toamna acestui an că grupurile bancare negociază tranzacție pentru 360 de milioane de euro. De asemenea, și Raiffeisen Bank a fost interesată de preluarea filialei OTP. Însă, Ziarul Financiar anunța pe 19 decembrie că negocierile dintre Banca Transilvania și OTP sunt aproape de finalizate