Premieră medicală. Primul transplant de ochi din lume

Premieră medicală. Primul transplant de ochi din lume

O echipă de medici din New York a efectuat cu succes primul transplant total de ochi din lume. Intervenția chirurgicală s-a desfășurat, joi 10 noiembrie, la un spital din New York și a durat peste 20 de ore.

Primul transplant de ochi din lume. Pacientul, un bărbat din Arkansas, a fost nevoit să suporte intervenția de transplant din cauza unui accident de muncă suferit în urmă cu doi ani. Moment la care a rămas fără ochiul stâng și o mare parte din față.

Primul transplant de ochi din lume

Pacientul a beneficiat de un transplant total de ochi și unul parțial de față, la finalul lunii mai. Procedura chirurgicală a implicat resurse enorme. Peste 140 de medici, chirurgi și asistente medicale de la spitalul NYU Langone au finalizat procesul medical care a durat peste 20 de ore.

Operația de transplant este o premieră medicală la nivel mondial. Medicii au folosit ochiul stâng și părți ale feței de la un singur donator. Potrivit comunicatului emis de spital, ochiul se vinde remarcabil de repede. Medicii și pacientul deopotrivă speră ca în viitorul apropiat, veteranul să poată vedea din nou. Procedura de joi reprezintă un pas important în medicină și contribuie semnificativ la progresul medicinei de transplant.

Cum a rămas fără ochi

Pacientul, un veteran militar în vârstă de 46 de ani, a suferit un accident de muncă într-o noapte din iunie 2021. Bărbatul s-a electrocutat atunci când a atins accidental un fir electric. Peste 7.000 de volți au trecut prin corpul bărbatului. A rămas fără ochiul stâng și i-a fost afectată aproape jumătate din față.

„Îi puteam vedea orbita ochiului şi totul. Îi vedeam craniul şi cred că asta a fost partea care m-a cam speriat. Eram ca şi cum, oh, Doamne, faţa lui dispăruse”, a povestit soţia bărbatului.

Dr. Eduardo Rodriguez, directorul programului de transplant și cel s-a ocupat de procedura medicală a declarat că este un miracol că Aaron a supraviețuit.

Premieră medicală. Medicii din SUA au reușit primul transplant de ochi din lume

sursă foto: Arhiva Evz

Cum a decurs operația de transplant de ochi

Pentru a efectua procedurile de transplant, medicii au salvat ce mai rămăsese din nervul optic. Dr. Rodriguez și-a avertizat pacientul că este foarte probabil ca acesta să nu-și mai poată căpăta vederea.

„Să-l vezi mergând, după ce a fost complet la pământ în spital – insuficienţă a sistemului multiorganic, tub de respiraţie, va supravieţui, va avea leziuni neurologice – să-l vezi fără niciuna dintre aceste sechele, este foarte impresionant. Este o mărturie pentru progresul medicinei moderne”, potrivit nyulangone.org.

Veteranul a intrat pe lista potențialilor beneficiari în februarie 2023. Patru luni mai târziu a fost operat. O operație extrem de riscantă, având în vedere că nicio ehipă medicală nu a mai efectuat o astfel de intervenție pe un pacient viu.

Peste 140 de medici și asistente au participat la operație

Pentru finalizarea intervenției chirurgicale a fost nevoie de două săli de operație. Într-o sală medicii i-au îndepărtat părți din față, iar în a doua se afla Dr. Rodriguez care diseca fața și globul ocular al donatoruli.

„Am reuşit să definim o celulă specifică, o CD34, care este o celulă stem adultă ce are unele beneficii potenţiale – nu numai în ceea ce priveşte modularea imunitară, deoarece este vorba de un transplant – dar şi regenerarea neurologică. La conexiunea nervului optic de la donator la primitor, chiar în acel loc, am injectat aceste celule stem CD34″, a menţionat Dr. Rodriguez.

Un pas extrem de important pentru reușita operației de transplant de ochi a constat în conectarea nervului optic al bărbatului cu ochiul donatorului.

„Un transplant de acest fel nu a mai fost făcut niciodată”

„A fost foarte inteligent faptul că nu au tăiat nervul optic prea departe de globul ocular atunci când ochiul a fost îndepărtat de la primitor”, a declarat dr. José-Alain Sahel, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie.

Echipa medicală a remarcat faptul că ochiul pare se vindecă. Cât despre șansele bărbatului de a mai vedea , Dr. Rodriguez a explicat următoarele.

„În ceea ce priveşte dacă va vedea sau nu, aceasta este întrebarea care rămâne deocamdată fără răspuns. Transplanturile au un mod unic de a funcţiona şi chiar şi în cazul de faţă au apărut lucruri pe care nu ni le-am fi imaginat întrucât un transplant de acest fel nu a mai fost făcut niciodată”, a mai precizat specialistul. Procedura este considerată a fi un pas major pentru domeniul medical de transplant.

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre