Traian Igaş: "Vor urma şi alte demiteri în Poliţia Română"

Traian Igaş: "Vor urma şi alte demiteri în Poliţia Română"

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat astăzi la Sibiu că a existat o legătură între scandalul de la Poliţia Neamţ şi demiterea chestorului Petre Tobă şi a anunţat că şi alţi şefi din poliţie vor "avea de plătit".

Aflat la Sibiu la o reuniune a instituţiilor de cercetare în domeniul evaziunii fiscale, ministrul Internelor a declarat că toate inspectoratele judeţene de poliţie vor fi analizate până cel mai târziu în prima parte a anului viitor. "Voi analiza fiecare inspectorat în parte, iar atunci când vom avea la nivelul fiecărui inspectorat judeţean un raport clar, îl vom discuta punctual. Evaluările vor fi făcute în perioada imediat următoare. Cei care au avut de plătit au plătit, vor urma şi alţii", a anunţat Igaş, care a adăugat că primele inspectorate verificate sunt Neamţ, Arad şi Bistriţa Năsăud, fără să precizeze dacă pentru ultimele două se impune luarea unor măsuri. Tobă, înlăturat pentru că "ştia şi nu a făcut nimic"

Traian Igaş a declarat că demiterea şefului Inspectorului General al Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, are o legătură evidentă cu situaţia de la Neamţ, unde clanuri de interlopi au ajuns să se omoare în cafenele. Igaş susţine că Tobă ştia de situaţia tensionată de la Neamţ, dar că nu a făcut nimic. "Măsurile (demiterile lui Petre Tobă şi Dan Fătuloiu - n.r.) sunt corecte, echilibrate, luate în urma unei stări de fapt în ceea ce priveşte Poliţia Română. Categoric are legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Neamţ. Nu este permis niciunui şef de armă din cadrul MAI să tolereze asemenea fapte, care înţeleg că erau cunoscute de mai mult timp. Lui Liviu Popa i-am trasat să facă ordine în interiorul Poliţiei Române", a mai spus Igaş. Ministrul aşteaptă dosarul DNA

Legat de demiterea secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu, Traian Igaş a fost rezervat în declaraţii. Rugat să explice dacă a înţeles cum o persoană cercetată în 48 de dosare de evaziune fiscală poate ajunge la un secretar de stat în birou pentru a negocia valoarea şpăgilor, ministrul Internelor a cerut răgaz. "Nu am niciun fel de explicaţie şi nu vreau să comentez foarte mult. Este un dosar instrumentat de DNA şi cei de acolo, la momentul finalizării, vor prezenta aceste date", a spus Igaş. Procurorii verifică şi informaţiile din presă

Ne puteți urmări și pe Google News

Cazul crimei de la Neamţ, care a dus la schimbarea mai multor şefi din Poliţia Română, va fi anchetat mult mai profund, asigură procurorul general al României, Codruţa Kovesi. Ea a făcut referire inclusiv la informaţiile apărute în presă privind posibilele legături între poliţişti şi lumea interlopă din Neamţ. "Vom verifica şi toate informaţiile care au apărut în spaţiul public, dar, în principal, va fi administrat probatoriul pentru persoana suspectată şi arestată preventiv (Cristian Chilat - n.r.). Am dispus ca acest dosar să fie soluţionat cu prioritate", a declarat Kovesi.