Tragedie uriaşă în România! S-a stins din viaţă o mare personalitate. A tradus în limba franceză poeziile lui Eminescu

Tragedie uriaşă în România! S-a stins din viaţă o mare personalitate. A tradus în limba franceză poeziile lui Eminescu

Scriitorul Emanoil Marcu a trecut la cele veșnice în data de 25 aprilie, a doua zi de Paște, după o viață întreagă dedicată culturii. Acesta a tradus poeziile marilor poeți români în limba franceză, printre care și pe cele ale „geniului pustiu”, așa cum a fost supranumit Mihai Eminescu.

A murit scriitorul și publicistul Emanoil Marcu, cel care a fost declarat cetățean de onoare al Municipiului Botoșani pentru activitatea sa culturală remarcabilă.

Scriitorul Emanoil Marcu a avut o activitate prodigioasă în domeniul poeziei

Emanoil Marcu se năștea în 17 octombrie 1948, în localitatea Săveni, județul Botoșani. A absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în 1972, la secția franceză-română a Facultății de Filologie.

A fost membru în Uniunea Scriitorilor din România, traducând din limba română, în limba franceză, marile texte poetice ale scriitorilor români, precum Mihai Eminescu, George Bacovia, Ștefan Augustin Doinaș, M. Ursachi, N. Danilov. Din limba franceză i-a tradus pe Emil Cioran, J.K.Huysmans, Francois Furet, Georges Bataille, Nicolas Bouvier, Marguerite Yourcenar, Marguerite Duras, Pascal Quignard, Michel Houellebecq sau Andrei Makine, conform Gândul. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Facebook: Ion Sapdaru ( Foto: Emanoil Marcu)

Și istoricul Mircea Tomuș a încetat din viață, la 88 de ani

Istoricul și criticul literar Mircea Tomuș a murit la vârsta de 88 de ani. Anunțul trist a fost făcut de managerul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil-Ştefan Niţulescu.

Mircea Tomuş s-a născut la 9 ianuarie 1934, în comuna Moeciu, judeţul Cluj. A urmat Facultatea de Filologie a Universităţii din Cluj-Napoca (1951-1955). A devenit doctor în filologie în anul 1975. A fost desemnat Cetățean de Onoare al orașului Avrig.

Ziarist, profesor și om de cultură

De-a lungul carierei sale a fost redactor la revista clujeană „Steaua” în perioada 1955-1970, iar apoi redactor-şef la editura „Dacia” între 1970 și 1972. S-a aflat printre cei care au condus resvista Transilvania din Sibiu.

Mircea Tomuş a fost și un profesor extrem de respectat și iubit. A predat la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu unde a fost şeful catedrei de Artă Teatrală. S-a pensionat în anul 2004.

Sursa: Tribuna.ro

A fost cunoscut ca un mare om de cultură. A fost preşedinte al CFSN, apoi al CPUN, judeţul Sibiu (decembrie 1989); membru CFSN şi CPUN la nivel naţional, dar și secretar de stat în Ministerul Culturii în perioada 1992-1994.