Evenimentul ZileiActualitateTragedia de la Victor Babeș. Parchetul București a preluat ancheta de caz

Tragedia de la Victor Babeș. Parchetul București a preluat ancheta de caz

Tragedia de la Victor Babeș. Parchetul București a preluat ancheta de caz
Cercetările în dosarul privind moartea celor trei pacienți de la Victor Babeș a fost preluată de procurorii din cadrul Parchetului București.

Moartea celor trei pacienți la Institutul „Victor Babeș” va fi investigată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București. În acest caz a fost deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Inițial, cercetările în această tragedie au fost demarcate de Parchetul Judecătoriei Sectorului 3.

Potrivit unor reprezentanţi ai Parchetului, în noaptea de luni au fost audiate şapte persoane, printre care managerul spitalului şi personal tehnic. Audierile vor continua marţi la Poliţia Capitalei.

Procurorii au ridicat imagini de pe camerele de supraveghere și vor face percheziții informatice. Ei doresc să se edifice cu privire la erorile care au dus la defecțiune și, implicit, la tragedie. Anchetatorii iau în considerare două variante, o eroare umană sau o defecțiune tehnică.


Incredibil! Responsabilul pentru ventilatoare a refuzat să salveze victimele de la Victor Babeș


Tragedia de la Victor Babeș

Trei pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, aflați într-o stare dificilă, au murit luni seara după o defecţiune la TIR-ul ATI – unitatea mobilă de Terapie Intensivă – de la Institutul „Victor Babeş” din Bucureşti. Defecțiunea a provocat oprirea alimentării cu oxigen a pacienţilor, iar acest lucru le-a fost fatal.

Din primele informaţii, tragedia a avut loc după o creştere bruscă a presiunii în instalaţia de oxigen la care era conectat TIR-ul. Eroarea a dus la blocarea completă a ventilatoarelor la care erau conectaţi cei opt pacienţi aflaţi în acel moment în TIR-ul ATI.

Poliția Capitalei s-a sesizat din oficiu după moartea celor trei pacienți de la „Victor Babeș” și a demarat primele cercetări, după cum se arată într-un comunicat de presă.

„La data de 12.04.2021, polițiști din cadrul Poliției Capitalei – Serviciul Omoruri, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în aceeași zi, trei pacienți internați în Unitatea Terapie Intensivă Mobilă din curtea Spitalului Clinic «Victor Babeș» București au decedat. La fața locului s-a deplasat  echipa complexă, formată din polițiști ai Serviciului Omoruri, specialiști ai Serviciul Criminalistic și medic legist.

În unitatea de terapie intensivă mobilă au fost identificate cadavrele a 3 persoane, femei, cu  vârstele de 84 de ani, 74 de ani și respectiv 63 de ani. Din primele date a rezultat faptul că în după amiaza de 12 aprilie, alimentarea cu oxigen a ventilatoarelor aferente unității de terapie intensivă mobilă ar fi  înregistrat disfuncționalități, fiind întreruptă alimentarea cu oxigen a ventilatoarelor.

A fost efectuată cercetarea la fața locului, unitatea mobilă fiind sigilată, în vederea continuării cercetărilor. Cadavrele au fost ridicate și transportate la INML in vederea efectuării necropsiei”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitalei.


Tragedia de la Victor Babeș. Managerul spitalului a atenționat Ministerul Sănătății încă de acum două săptămâni că sunt probleme cu oxigenul


Explicațiile lui Raed Arafat

Raed Arafat, DSU

Ulterior, șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că a existat o creştere bruscă, de peste 6 bari, a presiunii oxigenului în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul „Victor Babeş”. El a subliniat că într-o astfel de situație, ventilatoarele intră în sistem de autoprotecţie şi se opresc.

„Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare că s-a întâmplat, cu toate ventilatoarele din TIR, care s-au oprit împreună şi au creat situaţia de urgenţă din interiorul terapiei intensive mobile. Colegii de acolo au lucrat imediat ca să remedieze situaţia şi să încerce, bineînţeles, să ventileze bolnavii, ca să preia bolnavii pe balon, nu erau toţi intubaţi care erau în TIR”, a precizat Raed Arafat.

Șeful DSU a mai menționat că în spital se afla și un reprezentant al firmei care asigura mentenanţa, care nu a dorit să intre în TIR. Acesta ar fi dat indicații, din exterior, celor care au intrat în unitatea mobilă, să remedieze situația.

Citește și:

Prima decizie a lui Cîțu după tragedia de la Victor Babeș. Anunțul de la miezul nopții

Vlad Voiculescu, absent și după tragedia de la Victor Babeș. Ce a declarat Arafat

 


Accesează: