Evenimentul Zilei > Justitie > Tragedia de la Colectiv. Innspectorul ISU, George Matei, a fost ARESTAT preventiv pentru 30 de zile. Antonina Radu va fi plasată în AREST la domiciliu
Tragedia de la Colectiv. Innspectorul ISU, George Matei, a fost ARESTAT preventiv pentru 30 de zile. Antonina Radu va fi plasată în AREST la domiciliu

Tragedia de la Colectiv. Innspectorul ISU, George Matei, a fost ARESTAT preventiv pentru 30 de zile. Antonina Radu va fi plasată în AREST la domiciliu

Judecătorii de la Tribunalul Militar au decis marţi ca George Matei, inspector în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti să fie arestat preventiv pentru 30 de zile. În schimb, Antonina Radu va fi plasată în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă.

Cei angajaţi de la ISU, cu gradul de căpitan, au fost reţinuţi luni de procurorii DNA, fiind acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, informează Agerpres.

Procurorii susţin că, în perioada septembrie 2014 – primăvara anului 2015, George Matei şi Antonina Radu, în calitate de ofiţeri-inspectori în cadrul ISU Bucureşti, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

Concret, cei doi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor şi intereselor legitime ale mai multor persoane fizice şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit procurorilor, deşi au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, George Matei şi Antonina Radu nu au întocmit niciun act de control şi nu au întreprins vreo măsură pentru ca SC Colectiv Club SRL să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti ca funcţionând fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Mai mult, George Matei şi Antonina Radu s-au oferit să-i ajute pe patronii clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI, deşi ştiau că există nereguli, dar nu le-au raportat superiorilor despre existenţa localului respectiv, au reţinut anchetatorii.