Tragedia de la 2 Mai. Cine sunt, de fapt, șefii noi de la IPJ Constanța

Tragedia de la 2 Mai. Cine sunt, de fapt, șefii noi de la IPJ Constanța Sursa foto: Arhiva EVZ

Tragedia de la 2 Mai. S-au găsit înlocuitori pentru șefii schimbați din funcție după ancheta de la IPJ Constanța. Această cercetare fusese dispusă de ministrul Cătălin Predoiu, dar coordonarea și măsurile au fost dispuse de secretarul de stat chestor Bogdan Despescu.

Tragedia de la 2 Mai. Schimbările de la Inspectoratul Poliției Județului Constanța au venit în urma verificărilor făcute de Corpul de control al Ministerului de Interne în cazul tragediei de la 2 Mai. Atunci, Vlad Pascu, de 19 ani, drogat, a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri, doi dintre ei murind pe loc.

Polițiștii șefi nu au fost demiși, așa cum s-a spus inițial, ci eliberați din funcție. Astfel, li s-a creat posibilitatea de a ocupa, în viitor, funcții de conducere.

Acum, tragedia de la 2 Mai a adus șefi noi la IPJ Constanța. Doar pentru Vama Veche nu s-a găsit încă un polițist care să fie pus șef.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine sunt noii numiți în funcții

Adjunctul șefului Poliției Județene Constanța, comisar-șef Marin Dincă a fost găsit cel responsabil de toate disfuncțiile acțiunii din 19 august, când Vlad Pascu și-a făcut de cap în Vama Veche, apoi pe porțiunea de șosea dintre 2 Mai și Vama Veche.

În locul lui a fost împuternicit adjunct al șefului Inspectoratului comisarul șef Nicolae Simion.

El îl va seconda pe chestorul Adrian Glugă, despre care liderii de sindicat ai polițiștilor susțin că a rămas pe poziție din cauza prieteniei cu Bogdan Despescu.

Tragedia de la 2 Mai. Cine vine șef la Rutieră

Șeful Serviciul Rutier Constanța, comisar-șef Stoian Constantin a fost înlocuit cu comisar șef George-Marius Munteanu.

Acesta a fost anterior adjunct al șefului Poliției Municipiului Constanţa, șef al Biroului Accidente Rutiere din cadrul Serviciului Rutier Constanţa, dar și șef al Secţiei 5 de Poliţie din Constanţa.

Șeful Poliției Mangalia, comisar-șef Dragoș Cristea a fost înlocuit cu inspector principal de poliţie Marian Moroianu.

Pentru postul de șef al Biroului de Poliție Vama Veche, ocupat până săptămâna trecută de comisar-șef Radu Vachente, nu a fost găsit încă un nou șef. Poliția din Vama Veche funcționează într-un container.

Polițistul care l-a oprit în trafic și l-a prins pe Vlad Pascu

Un tânăr agent a fost cel care a fost prezent la „întâlnirile” de pe șosea cu șoferul Vlad Pascu. Era un polițist detașat din București, însoțit de un jandarm, și care a cerut ajutor colegilor din dispeceratul Constanța.

În privința actelor mașinii, inclusiv asigurarea RCA care ar fi lipsit, verificările s-au făcut prin dispecerat. Agentul a fost asigurat că totul este în regulă și îndemnat de superiori să-și vadă de treabă.

După apelul la 112, la 00.40, în care un cetățean reclama faptul că o mașină circulă haotic, agentul detașat a întrebat dispeceratul dacă trebuie să meargă să îl caute. Dispecerul i-a răspuns negativ, prioritatea în acea seară fiind acțiunea „Blocada”, adică supravegherea unor cluburi.

Filmul tragediei de la 2 Mai

La 02.40, Vlad Pascu s-a intersectat din nou cu agentul bucureștean. Era în mașină cu doi tineri despre care a spus, ulterior, că îi cunoscuse în Vama Veche în acea seară.

Avea doar cartea de identitate la el, i-a spus polițistului de la ordine publică că actele sunt la tatăl lui, care este în Constanța. A fost momentul în care agentul a sunat în dispecerat și a cerut să fie verificați în baza de date atât el, cât și mașina.

Atunci s-a aflat și numele tatălui, Mihai Claudiu Pascu, proprietarul mașinii, și personaj cunoscut la nivelu de sus al poliției constănțene. Agentului i s-a comunicat de dispecer că totul e în regulă. Nu a ridicat plăcuțele mașinii dacă a primit un astfel de răspuns.

Agentul, așa neexperimentat cum este (are doar un an de activitate, spun colegii), a cerut ca un echipaj de la Rutieră să se deplaseze la locul în care Vlad Pascu a fost oprit și să îl testeze. I s-a răspuns că nu e niciun echipaj disponibil și i s-a indicat să îl ducă la sediul Poliției Vama Veche, pentru că acolo se află etilotestul care nu poate fi scos din secție pentru că riscă să se strice.

Agentul a informat dispeceratul că el nu are competența de a face testări, fiind de la ordine publică. La sediul poliției din Vama Veche s-a deplasat un alt agent din zonă, ca să îi ajute cu testarea. Testarea a avut loc în curte.

Pe cine trimite Ministerul de Interne în fața procurorului pentru tragedia de la 2 Mai

Polițistului i s-a spus ca drogurile găsite asupra lui Vlad Pascu să fie puse în plic, în birou, și că nu există drugtest pentru a afla dacă tânărul de 19 ani consumase stupefiante. Ancheta a arătat că același agent bucureștean și jandarmul însoțitor l-au găsit pe șoferul drogat, după ce a comis groaznicul accident și a fugit de la fața locului.

MAI a anunțat, de asemenea, că va sesiza Parchetul pentru că nu a fost folosit drugtestul după ce Vlad Pascu a fost găsit cu droguri.

„Printre altele, în contextul în care IPJ Constanţa are în folosinţă 12 aparate pentru verificarea prezenţei în organism a unor substanţe cu efecte psihoactive, respectiv drugtest, s-a constatat că poliţiştii aveau posibilitatea să îl testeze pe șofer sau să îl conducă la o unitate medicală în vederea examinării clinice şi recoltării de probe biologice.

Cu privire la aceste aspecte constatate urmează să fie sesizat Parchetul Tribunalului Constanţa”.