Evenimentul Zilei > Actualitate > Traficul de carne vie din România și-a găsit altă destinație. Raport sfâșietor
Traficul de carne vie din România și-a găsit altă destinație. Raport sfâșietor

Traficul de carne vie din România și-a găsit altă destinație. Raport sfâșietor

Există multe categorii de tinere ce sunt foarte vulnerabile la traficul de carne vie și cad pradă ușoară interlopilor.

Tinere ce provin din medii ruralesărace din România sunt cele mai expuse la traficul de carne vie. De asemenea, un alt punct comun este cel al provenienței din familii destrămate. Probleme au și fetele cu cel puțin unul dintre părinți alcoolic sau cu un comportament abuziv. Conform unui raport de activitate al celor de la DIICOT, realizat pentru anul trecut.

Surprinzător este că pe harta traficului de carne vie a apărut o nouă destinație. Este vorba de Malta, micuța țară insulară care avea înaintea pandemiei o activitate turistică importantă. Altfel, zonele în care tinerele ajung să se prostitueze forțate de împrejurări sunt Italia, Spania, Franța sau Anglia.

Tinere expuse la traficul de carne vie

O altă tendinţă observată de procurori este că a scăzut traficul extern de persoane. Însă a crescut cel intern, iar recrutarea prin internet s-a dublat faţă de anul 2019. Asta se petrece în ultimul an, din momentul izbucnirii pandemiei.

Unul dintre capitolele raportului de activitate se referă la tendinţele în domeniul traficului de persoane şi exploatarea persoanelor vulnerabile. În cursul anului 2020, s-a constatat aceeaşi situaţie ca în anii precedenţi. România se menţine, în principal, ca ţară de origine pentru victimele traficului de persoane, care provin din segmente de populaţie aflate într-o condiţie de vulnerabilitate crescută.

„Traficul de persoane este în continuare un fenomen social, întreţinut de mirajul unei vieţi mai bune şi a obţinerii unor beneficii financiare facile, fără o minimă pregătire, în afara graniţelor României. Tot ca şi în anii precedenţi, ţările vest-europene au continuat să păstreze statutul de ţări de destinaţie pentru cetăţenii români. Atraşi în situaţii de trafic şi exploatare. În aceste ţări existând o cerere crescută pentru servicii sexuale, pentru forţă de muncă ieftină sau contextul oportun pentru tolerarea cerşetoriei.” Se precizează în raportul celor de la DIICOT.

„Continuă să fie recrutate din zonele rurale sărace”

„Sunt preferate ca ţări de destinaţie în continuare Germania, Spania, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Olanda, Belgia, Elveţia. Un element de noutate fiind traficarea de victime în Malta.

Majoritatea victimelor continuă să fie recrutate din zonele rurale sărace, în special din familii dezorganizate, monoparentale sau cu mari dificultăţi financiare, ori în care cel puţin unul dintre părinţi are comportament abuziv sau este alcoolic. Numeric este mai frecvent întâlnit traficul în vederea exploatării sexuale, decât traficul în vederea exploatării la muncă.” Au mai anunțat oficialii.

În cursul anului 2020, traficanţii au folosit aceleaşi metode de recrutare a victimelor:

– în privinţa traficului în scopul exploatării sexuale, metoda cea mai frecvent întâlnită este „loverboy”. Urmată de metoda inducerii în eroare a victimei cu privire la „găsirea unui loc de muncă” decent.

– în privinţa traficului în scop de exploatare prin muncă – metoda „unor oferte de muncă extrem de avantajoase” în construcţii/agricultură, folosindu-se inducerea în eroare a victimelor asupra condiţiilor de muncă şi cazare, asupra cuantumului salariilor.