Joia Albă este prima joi de după sărbătoarea de Paște, de care, din popor se spune că oamenii sunt speriați. Aceasta deoarece este o zi rea, care aduce ghinion și necazuri celor care nu țin cont obiceiuri.  Totodată, În anumite zone se practică și un ritual al morților.

Conform tradițiilor populare, în Joia Albă nimeni nu are voie să lucreze, iar încălcarea acestei tradiții va avea consecințe rele. Asupra culturilor va fi adusă seceta, iar dăunătorii vor năpădi rodul livezilor. De asemenea, cei care încalcă tradiția vor atrage ghinionul asupra casei lor. Despre cei care muncesc se spune că-și vor pierde averea și bunurile, devenind săraci și vor aduce în viața lor furtună cu grindină, trăsnete, vijelie și tunete.

În Joia Albă este interzis să se spele sau să se albească rufele. Munca la câmp este interzisă, iar cei care nu vor respecta tradiția își vor vedea câmpurile năpădite de buruieni.

Totodată, în această zi, sunt interzise călătoriile. Se spune că aceia care nu vor respecta și vor pleca la drum într-o astfel de zi, au șanse să se rătăcească și să nu mai ajungă la destinație. Totodată, astăzi este și interzis și cusutul. Persoanele care vor coase în această zi vor fi blestemate, potrivit tradiției.

Obiceiurile din Joia Albă

În Joia Albă se ține și un ritual al morților. Mai exact, o persoană trebuie să care 44 de găleți cu apă, iar două lumânări se aprind la cele patru capete. Apa din găleți va deveni astfel sfințită și se varsă apoi în fântâna din curte pentru a aduce noroc.

Pentru romi, Joia Albă este o zi specială. Ei sărbătoresc „Paștile țigănești”, o tradiție veche, care reprezintă un prilej de revedere cu rudele din țară și din străinătate, care vin să asiste la acest eveniment.

Tot astăzi se „fură” fetele frumoase de către viitorii lor soți, iar conflictele familiale se încearcă a fi rezolvat tot în această zi.