Tradiţii şi obiceiuri de 1 martie. Legenda pe care puțini români o știu

Tradiţii şi obiceiuri de 1 martie. Legenda pe care puțini români o știu

Ziua Mărţişorului este așteptată de femeile din toată țara, dar puține știu care sunt tradițiile și obiceiurile pe care este bine să le respecte. Povestea zilei 1 martie este foarte complexă și interesantă.

Ziua Mărţişorului marchează începutul primăverii, iar astăzi, tinerele și femeile primesc mărţişoare de la bărbați. Tradiția mai spune că mărțișorul simbolizează funia anului care adună, prin împletirea celor două fire, cele 365 de zile calendaristice.

Culorile alb și roșu reprezintă cele două anotimpuri opuse, iarnă și vară. Mărțișorul a apărut în vremea imperiului roman și are originea în credințele și practicile agrare. Potrivit folclorului românesc, semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc, provine dintr-o legendă mai puţin cunoscută. Totul are legătură cu Soarele care a coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi a fost prins de un zeu.

Într-o zi de iarnă, un voinic s-a luptat cu zmeul pentru a salva fata și au apărut ghiocei în locul în care s-a vărsat sânge. Culoarea roșie din mărţişor semnifică focul, sângele și soarele, iar culoarea albă înseamnă înțelepciunea unui bărbat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tradiţii şi obiceiuri de 1 martie

O altă tradiție spune că mărțișorul trebuie ținut între 9-12 zile și sa fie atârnat într-un pom înflorit pentru a aduce noroc și bunăstare. În Bucovina se zice că mărțișorul este firul zilelor din an tors de Baba Dochia în timp ce urcă cu oile pe munte.

sursa: arhivă EVZ

În anumite zone geografice, mamele leagă un mărțișor cu o monedă de aur sau argint de mâna copiilor înainte de răsăritul zilei de 1 Martie. Se zice că acest obicei îi ferește de boli și de alte probleme. În Dobrogea, mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor.

În Bihor, oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie. Tradiția spune că doar așa vor fi mai frumoși și mai sănătoși. În Banat fetele se spală cu zăpadă pentru a fi iubite. În această zonă, femeile oferă mărțișoare, făcute manual, bărbaților, potrivit A3.

Chiar dacă tradiția s-a mai pierdut și aspectul mărțișoarele s-a schimbat, femeile din toată țara așteaptă cu nerăbdare ziua de 1 martie.