Toți șoferii sunt vizați. Nu mai faceți acest gest în trafic, polițiștii sunt necruțători

Toți șoferii sunt vizați. Nu mai faceți acest gest în trafic, polițiștii sunt necruțători

Tot mai mulți șoferi folosesc claxonul pentru a-i avertizat pe ceilalți participanți la trafic ba să plece mai repede de la stop sau să se retragă pe banda unu de circulație.

Polițiștii de la Brigada Rutieră avertizează că folosirea abuzivă a claxonului se pedepsește cu amenzi contravenționale care pot ajunge până la 725 de lei. Oamenii legii susțin că în România, pe drumurile publice, șoferii au ajuns să claxoneze pentru orice nimicuri, fiind mai mereu nervoși sau grăbiți.

Ordonanța de Urgență a Guvernului 195/2002, privind circulația pe drumurile rutiere, arată că folosirea mijloacelor de avertizare sonoră este permisă doar în anumite cazuri.

„Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației”, scrie în regulament.

În același act normativ, regăsim și sancționarea folosirii excesive a claxonului, la articolul 148, unde se arătă că șoferii nu pot folosi abuziv acest mijloc de avertizare sonoră.

Reguli clare de folosire a claxonului

Polițiștii de la circulație explică că un șofer poate folosi claxonul pentru evitarea unui pericol iminent și nu oricînd are chef să apese pe volan.

„În Codul Rutier se arată că nu ai voie să folosești claxonul la o distanță mai mică de 25 de metri față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să-i determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației. Un claxon de 10 secunde nu reprezintă o atenționare! În plus, nu se poate folosi claxonul în zona de acțiune a indicatorului “Claxonarea interzisă”, se arată pe pagina de facebook a unei școli de șoferi.

Amenzile pentru nerespectarea acestei reguli de circulație, care se referă la utilizarea mijloacelor de avertizare sonoră sunt prevăzute în clasa a doua de sancțiuni, și se pedepsesc cu 4 sau 5 puncte-amendă, adică 580 sau 725 de lei.

Când nu trebuie să claxonezi? Amenzi mari

Instructorii auto mai susțin că șoferii nu pot folosi claxonul în câteva împrejurări clare, bine definite de Codul Rutier.

-Când semaforul arată culoarea verde, dar te afli în a zecea mașină la semafor și nu poți să vezi ce se întâmplă în fața ta. -La apariția unui animal pe carosabil. Acesta s-ar putea speria și ar putea ajunge sub roțile mașinii pe care o conduci. -Când pietonii traversează regulamentar. Claxonul nu te ajută nici când aceștia traversează neregulamentar, pentru că pietonii se pot speria și pot face o manevră imprevizibilă. -Când șoferul din fața ta are semnalul sau luminile de avarie acționate și este clar că este în căutarea unui loc de parcare. -Când intersecția în care te afli sau vrei să intri este blocată. Nu se va debloca dacă vei claxona.

Ne puteți urmări și pe Google News