Toți românii vor fi notificați de ANAF. Ce modificări pregătește Fiscul

Toți românii vor fi notificați de ANAF. Ce modificări pregătește Fiscul Sursa foto: Arhiva EVZ

ANAF schimbă modul de lucru al instituției. Proiectul Big Data va fi finalizat până în 2025 și vine cu un caiet nou de sarcini. Toți românii vor fi notificați cu privire la anumite probleme.

Lucian Heiuș, șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a vorbit despre proiectul de digitalizare Big Data și ce presupune acesta. Oficialul susține că sarcinile instituției vor fi modificate, caietul cu sarcini fiind în discuție în prezent.

„Pe partea de digitalizare - informatizare ANAF are o mare problemă. Discutăm de sisteme informatice în care unele sunt implementate din 2005-2006. Au suferit modificări, dar numai adaptări la legislație. Nu sunt modificări structurare care să creeze capacitatea de a răspunde nevoilor mediului de afaceri, dar și nevoilor interne ale ANAF pentru a ne putea pune la dispoziție informațiile de care avem nevoie”, a spus Heiuș, la TaxEU Forum.

Valoarea proiectului digital ajunge la 300 de milioane de euro, bani obținuți prin PNRR. Proiectul include mai multe programe informatice, însă Sfera și Big Data sunt cele mai importante.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfera este un program cu ajutorul căruia vor fi reașezate mecanismele de administrare a creanțelor fiscale. „Inițial a fost gândit doar pentru persoanele juridice. Sper să găsesc ințelegere să modificăm și să fie prinse și persoanele fizice în această mare bază de date”, a explicat șeful ANAF.

Cel de-al doilea program important sponsorizat cu bani europeni este Big Data, care va permite angajaților ANAF să gestioneze „toate bazele și informațiile pe care le avem pentru a putea face analize de risc corecte și să nu ne mai irosim capacitatea redusă de inspecție fiscală”.

„Să nu mai mergem să stăm 2-3 luni la un contribuabil și să constatăm că nu aveam ce să căutăm acolo, că activitatea lui este corectă și totul este în regulă”, a precizat președintele ANAF.

Ce este Big Data și cum va funcționa

Lucian Heiuș, șeful ANAF, a explicat că, prin programul digital Big Data, se vor „niște mecanisme prin care vom face analiză de risc adevărată, corectă, performantă, având aproape toate informațiile pentru a identifica cu precizie zonele și pe cei care fac evaziune fiscală pe diferite categorii”.

Toți contribuabilii din România vor primi notificări cu privire la categoria de risc în care se încadrează. Reprezentantul ANAF susține că este atât în interesul instituției cât și în al contribuabilului să vină să își rezolve problemele.

„La riscul ridicat vom fi cu ochii pe el, să-l prindem sub diverse forme în inspecție, control inopinat, în alte forme de verificare”, a precizat Heiuș.

În cazul celor cu risc mediu, „noi avem informații că ceva nu este în regulă și contribuabilul respectiv ar trebui să vină să-și clarifice situația”. În cazul celor cu risc scăzut, instituția nu îi va controla niciodată.

„Se creează nu doar o împărțire a contribuabililor, ci și o punte de legătură, de dialog, între ANAF și contribuabil. Îi spunem: Tu ești acolo, ai niște probleme. Hai spre noi și să le rezolvăm împreună. Să nu mergem peste 1-2 ani în control și să stabilim niște sume exorbitante, să ajungă în insolvență sau să ai alte probleme”, a mai afirmat președintele Fiscului.